Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Η οικολογία πάει σινεμά! - Κινηματογραφικά νέα - Σινεμά - ΨυχαγωγίαΤο μοναδικό φεστιβάλ που διοργανώνεται εξ' ολοκλήρου από μια περιβαλλοντική οργάνωση, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, σηκώνει αυλαία την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 18:00.
Υψηλού επιπέδου ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται θέματα περιβάλλοντος - επίκαιρα όσο ποτέ - και αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τον πλανήτη έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτήν την εβδομάδα αλλά και στις 6 & 13 Μαρτίου 2013 από τις 18:00-23:00, στο ισόγειο του κτηρίου της ΕΛΛΕΤ στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα.

To 10ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, και σε συνεργασία με τη MedWet, το WWF και το Νεανικό Πλάνο.

Οι προβολές των ταινιών, περιλαμβάνουν παραγωγές από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισλανδία, την Ισπανία, το Κιργιστάν, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ημέρες προβολών έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις.

Πρόγραμμα Προβολών
10ου Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών 

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 
18:00
Resilient Seeds, 2011
Ella von der Haide, 30'
Τα εταιρικά συμφέροντα και οι περιοριστικοί νόμοι αντιπροσωπεύουν μια απειλή για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για όλους: η παραγωγή και η ανταλλαγή σπόρων. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις διακρατικές εταιρείες σπόρων και στις γεωργικές επιχειρήσεις που επηρεάζουν έντονα τη νομοθεσία στις Βρυξέλλες μέσω ομάδων συμφερόντων.

18:30
Σπορέας Σπόρων, 2011
Χάρης Ραφτογιάννης/ Ελλάδα, 45’
Ο Παναγιώτης Μανίκης επισκέπτεται την Κρήτη για να μοιραστεί τις γνώσεις του στην φυσική καλλιέργεια. Μαζί με την παρέα του και τους κατοίκους του νησιού έχουν όνειρο να ξαναπρασινίσουν τα βουνά και τις πεδιάδες της Κρήτης, φτιάχνοντας σβόλους και σκορπίζοντάς τους στα βουνά.

19:15
Les Semences dans tous ces Etats, 2011
Christophe Guyon/ Γαλλία, 25’
Το ντοκιμαντέρ έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για την απαράδεκτη κατάσταση των σπόρων σήμερα και να δείξει πώς ο καταναλωτής βρίσκεται υπό την ομηρία των επιχειρήσεων σπόρων σ'ολόκληρο τον κόσμο.

19.40 Συζήτηση: Βάσω Κανελλοπούλου, Παραγωγό/ Συγγραφέα
ΘΕΜΑ: Παραδοσιακοί σπόροι και Αγροτική Βιοποικιλότητα

20:10
Sea The Truth, 2010
Nicolaas G. Pierson Foundation/ Ολλανδία, 60’
Δύο νέοι θαλάσσιοι βιολόγοι αναζητούν την αλήθεια για την κατάσταση του μεγαλύτερου οικοσυστήματος, το οποίο καλύπτει τα δύο τρίτα του πλανήτη μας. Μπορεί η έννοια της "βιώσιμης αλιείας" να υπάρχει;

21:10
End of the Line, 2009
Ruppert Murray/ Μ. Βρετανία, 85’
Το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ερωτικής μας σχέσης με τα ψάρια ως τροφή. Γυρισμένο σε διάστημα δύο χρόνων, εξετάζει τις συνέπειες στη θαλάσσια ζωή μιας επικείμενης εξαφάνισης του ερυθρού τόνου και γενικότερα εκείνες ενός κόσμου χωρίς ψάρια.

22.35
Οικολογικά ημερολόγια – Κρέας, ο πόλεμος των πιρουνιών, 2011
Γιάννης Μισουρίδης/ Ελλάδα, 45’
Οι πιρουνομαχίες ανάμεσα σε κρεοφάγους και χορτοφάγους μαίνονται εδώ και δεκαετίες αλλά προτιμούμε να τις αγνοούμε μέχρι να φτάσουμε στο κρίσιμο δίλημμα Το καίριο ερώτημα όμως παραμένει: δικαιούμαστε άραγε να επιβιώνουμε καταβροχθίζοντας ζώα; 
http://entertainment.in.gr