Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

«Βενετσιάνικες Νύχτες» με Βιβάλντι στο Μέγαρο Μουσικής - Τελευταίες Ειδήσεις


Το φημισμένο ιταλικό μουσικό σύνολο La Venexiana και την Ιταλίδα υψίφωνο Ρομπέρτα Μαμέλι υποδέχεται το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία τιτλοφορείται «Βενετσιάνικες νύχτες» και θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (20:30). 
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει άριες του Βενετσιάνου βιρτουόζου βιολονίστα και συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι από περισσότερο ή λιγότερο γνωστές όπερές του. Το κοινό θα έχει επίσης τη σπάνια ευκαιρία να ακούσει τέσσερα ορχηστρικά μέρη από τις όπερες «La Senna Festeggiante»«La Griselda» και «L’Olimpiada».
«La Venexiana» ήταν ο τίτλος ενός αριστουργήματος του ιταλικού θεάτρου, μιας έξοχης αναγεννησιακής κωμωδίας ενός ανώνυμου δημιουργού, η οποία θεωρείται πρόδρομος της κομέντια ντελ άρτε. Η γλώσσα του έργου συνδυάζει λόγια και διαλεκτικά στοιχεία της τότε καθομιλουμένης, ενώ η δραματουργία αποδίδει με πειστικότητα την κοινωνία και τα ήθη εκείνης της εποχής.
Το ομώνυμο μουσικό σύνολο La Venexiana, εμπνεόμενο από το έργο αυτό, επιχειρεί μέσα από τις ερμηνείες του να δώσει έμφαση στη θεατρικότητα, στην ποιητικότητα, στις λεπτές αποχρώσεις της γλώσσας και στην αντίθεση μεταξύ θρησκευτικού και κοσμικού στοιχείου.
Τα μέλη του πολυβραβευμένου συγκροτήματος είναι έμπειροι σολίστ εξειδικευμένοι στην παλαιά μουσική και συγκεκριμένα στα ιταλικά μαδριγάλια, αλλά τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την τζαζ. Μάλιστα, ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε πριν από δύο χρόνια η παράστασή τους «Ο Χέντελ συναντά την τζαζ».

Οι Venexiana έχουν εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ και συμφωνικά κέντρα στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Γαλλία, καθώς και στην Βόρειο και Κεντρική Αμερική. Έχουν παρουσιάσει σε όλες τις ηπείρους δημοφιλή προκλασικά έργα σε συναυλιακή ή ημισκηνοθετημένη μορφή, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο «Ορφέας», η «Στέψη της Ποππαίας» και η «Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι. 

Το 2010 ανέβασαν σε πρώτη παγκόσμια αναβίωση την όπερα «Αρτεμισία» του Καβάλλι. Πολλές από τις δισκογραφικές καταθέσεις τους έχουν τιμηθεί με βραβεία μουσικών εντύπων εγνωσμένου κύρους (Gramophone, Diapason d’Or, Deutschen Schallplattenkritik, κ.ά.).

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 22 ευρώ, 32 ευρώ και 45 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). 
Ειδικές τιμές: 7 ευρώ (φοιτητές, παιδιά, άνεργοι, ΑμΕΑ) 9 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

http://www.tanea.gr