Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Απόστολος Μούντριχας: απόβαση στην Σαντορίνη!


Έχοντας δημιουργήσει ορισμένα σπουδαία και πολλά αξιόλογα κρασιά στο Ληλάντιο Πεδίο της Εύβοιας, ο Απόστολος Μούντριχας (Κτήμα Αβαντίς), πήρε την μεγάλη απόφαση να βγάλει και μια Σαντορίνη! Και αν απορείτε, όπως απόρησα κι εγώ, η εξήγηση τελικά είναι απλή και το αποτέλεσμα εξαιρετικό!
Γνώρισα τον Απόστολο Μούντριχα πριν καμιά εικοσαριά χρόνια. Ήταν τότε η εποχή της Ελληνικής Ακαδημίας Οίνου και ο Απόστολος είχε έρθει για τα σεμινάρια κρασιού που οργανώναμε τότε. «Τον μύησα στον ξένο αμπελώνα» είπε χθες, σε μια παρουσίαση στο Milos.
Τον θυμάμαι να έχει το πάθος και το μεράκι του νεοφώτιστου και να κάνει τότε τα πρώτα του βήματα σαν οινοποιός σε μια περιοχή με μηδενική, σύγχρονη οινική ιστορία. Πίστευα ότι θα έκανε καλά κρασιά γιατί είχε γνώσεις και αγάπη για το αντικείμενο, αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν ότι θα εξελισσόταν σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς.
Θυμάμαι, όταν πριν από αρκετά χρόνια πρωτοπαρουσίασε το Syrah, Private Collection το είχαμε βγάλει πρώτο σε μια τυφλή δοκιμή στο Ευ Ζην. Ήταν το πρώτο καμπανάκι! Ακόμη και τότε όμως, ομολογώ ότι η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι επρόκειτο για τυχαίο αποτέλεσμα. Στους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, σε αλλεπάλληλες δοκιμές το Syrah, Private Collection πετύχαινε σταθερά υψηλότατες βαθμολογίες, κατοχυρώνοντας την θέση του ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά ερυθρά κρασιά. Και όταν το Κτήμα Αβαντίς έβγαλε και τον εκπληκτικό Άγιο Χρόνο, στο δικό μου μυαλό κατοχυρώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς. Θέση που διατηρεί όχι μόνο χάρη σε αυτά τα δύο εκπληκτικά κρασιά, αλλά και χάρη στην συνολικά εξαιρετική δουλειά που κάνει σε όλες τις ετικέτες του.
Όταν έφτασε η πρόσκληση για την παρουσίαση της Σαντορίνης από το Αβαντίς, ένιωσα έκπληξη, δεν το κρύβω. «Τι δουλειά έχει ο Απόστολος στην Σαντορίνη;» σκέφτηκα. Και η παρουσίαση ξεκίνησε ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Πολύ σεμνά, ειλικρινά και άμεσα, ο Απόστολος Μούντριχας ευχαρίστησε τον παραγωγό και φίλο του Γιώργο Γαβαλά που τον βοήθησε και μας εξήγησε ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε από την «απαίτηση» του Ιάπωνα αντιπροσώπου του για μια Σαντορίνη, αλλά και από τον θαυμασμό του ίδιου για τον μοναδικό αμπελώνα αυτού του νησιού.
Η Σαντορίνη είναι μια μοναδική ιστορία για το ελληνικό κρασί. Είναι ήδη ο πιο γνωστός ελληνικός αμπελώνας στον κόσμο, το Ασύρτικο γίνεται η πρώτη διεθνής ελληνική ποικιλία και όλα δείχνουν ότι στα επόμενα χρόνια οι καλές Σαντορίνες θα φιγουράρουν στην θέση που τους αξίζει, ανάμεσα στα κορυφαία λευκά κρασιά του κόσμου!
Τούτων λεχθέντων, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να φτάσουμε και στην Σαντορίνη Αβαντίς. Το σπουδαίο που κατάφερε ο Απόστολος Μούντριχας με αυτό το κρασί είναι ότι κατάφερε να προτείνει μια τυπική Σαντορίνη που δεν μοιάζει με καμιά άλλη επειδή της έδωσε το δικό του προσωπικό στιλ και τόλμησε να διαφοροποιηθεί από την πεπατημένη.
Η Σαντορίνη Αβαντίς έχει την ορυκτότητα, την πολυπλοκότητα, την δομή και την οξύτητα μιας Σαντορίνης, αλλά είναι πιο κομψή. Μπορεί να μην έχει τον όγκο ταυτόχρονα δεν έχει όμως και την «αγαρμποσύνη» που καμιά φορά έχουν οι Σαντορίνες, παράλληλα έχει περισσότερο φρούτο, ζωντάνια και φινέτσα. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ καλό κρασί που έχει την σφραγίδα της οινοποιητικής άποψης του δημιουργού της, αλλά και την τυπικότητα της ποικιλίας και του terroir και αυτό είναι από μόνο του ιδιαίτερα σημαντικό. Ιδιαίτερα που μιλάμε για την πρώτη προσπάθεια στο νησί!


The Food & Leisure Guide® | ΚΡΑΣΙ | Θέματα | Απόστολος Μούντριχας: απόβαση στην Σαντορίνη!