Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Kλείνουν θέσεις για την Ελλάδα


Kλείνουν θέσεις για την Ελλάδα
Ένα εκατομμύριο περισσότερες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα έχουν κρατήσει για φέτος οι μεγάλοι tour operators, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι αφίξεις προς τη χώρα μας θα σημειώσουν αύξηση κατά 20%.

Το ίδιο εκτιμούν και οι ελληνικοί τουριστικοί φορείς, οι οποίοι περιμένουν ότι το 2013 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που θα ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη. Και ακόμα προβλέπουν άνοδο στα τουριστικά έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ, που σημαίνει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1 μονάδα.

Και κατ' επέκταση η αύξηση στις αφίξεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας. Ας σημειωθεί ότι μόνο στο κομμάτι των τουριστικών λιμανιών και μαρινών μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι κρατήσεις από τις δύο μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν άνοδο 20%.

«Η σημερινή τάση θέλει την αύξηση στις κρατήσεις για την Ελλάδα να αγγίζει το 20%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της TUI (του μεγαλύτερου tour operator διεθνώς) και πρόεδρος των ταξιδιωτικών γραφείων της Αυστρίας κ. Γιόζεφ Πέτερλαϊντερ, με αφορμή τη διεθνή έκθεση Τουρισμού της Βιέννης.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων λένε ότι το 2013 θα είναι «χρονιά της Ελλάδας».

Οπως μεταδίδει και το γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αύξηση των έγκαιρων κρατήσεων προς τα ελληνικά νησιά και μάλιστα το πρόγραμμα έχει επεκταθεί και συμπεριλαμβάνει και μικρότερα νησιά.
Προορισμοί που πέρυσι είχαν βρεθεί εκτός αγοράς, φέτος επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, όπως είναι η ενίσχυση των αεροπορικών πτήσεων προς Καβάλα και Θάσο.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της TUI και της Thomas Cook, οι πρώτες εντυπώσεις είναι κάτι περισσότερο από θετικές.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ
Το αισιόδοξο είναι ότι καταγράφεται ζήτηση τόσο για πακέτα διακοπών προς την Ελλάδα όσο και για μεμονωμένα ταξίδια. Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην, για τη χώρα μας, σε σχέση με πέρυσι, σημειώνει και ο ΣΕΤΕ.
Πέρυσι τέτοια εποχή, οι κρατήσεις ήταν καθισμένες, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιούνιο.

Φέτος οι προοπτικές είναι ευοίωνες και όπως όλα δείχνουν θα πάμε για νέο ρεκόρ φτάνοντας τα 17 εκατομμύρια αφίξεις, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Πέρα από τους διαχρονικά δημοφιλείς, προορισμοί που πέρυσι είχαν βρεθεί εκτός αγοράς επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, γι' αυτό και ξένοι tour operators έχουν κρατήσει 1 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις.

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αισιόδοξα για τον Ελληνικό Τουρισμό είναι και τα συμπεράσματα μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για λογαριασμό του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά μπορούν να δημιουργηθούν τουλάχιστον 30.000 νέες θέσεις εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπονηθεί ένα «φιλόξενο» νομοθετικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισμό και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σκάφη αναψυχής.

Μεταξύ των άλλων προτείνεται η δημιουργία νέων σύγχρονων μαρινών, καθώς και η αναβάθμιση των υπαρχουσών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για τον ελλιμενισμό 10.000 τουριστικών σκαφών σε όλη τη χώρα. Οσο αφορά τη φετινή σεζόν η Κρήτη, η Ρόδος και η Σαντορίνη έχουν ήδη αυξημένη ζήτηση για κρατήσεις και αναμένεται να αναδειχθούν σε χρυσές πρωταθλήτριες του ελληνικού τουρισμού .

Αντίθετα, όμως, με τη δυναμική των αφίξεων παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και φέτος ο εσωτερικός τουρισμός θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα ταξίδια των Ελλήνων τουριστών θα είναι περιορισμένα, λόγω της σημαντικής μείωσης στα διαθέσιμα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά και της εκρηκτικής αύξησης των ανέργων. Hδη 1,3 εκατ. εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά και η ανεργία πλησιάζει το 27%.

ΕΚΡΗΞΗ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ
Πάνω από ένα εκατομμύριο αναμένεται να είναι οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν ελληνικούς προορισμούς την ερχόμενη περίοδο καθώς ήδη παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για τη χώρα. Οι προσδοκίες για τη ρωσική αγορά είναι έντονα αυξημένες καθώς το ενδεκάμηνο του 2012 οι αφίξεις σημείωσαν σημαντική άνοδο 20,6%, φθάνοντας στις 865.000 ταξιδιώτες, ενώ και οι εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 32,9% σε σχέση με το 2011 αγγίζοντας τα 970 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των τουριστών που διακίνησε η εταιρεία από τις κύριες αγορές δραστηριότητάς της το 2012 προς την Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 300.000 από 200.000 το 2011, ενώ το 2009 ήταν μόλις 80.000 τουρίστες.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Την εφετινή σεζόν επιδιώκει να προλάβει η διαδραστική ιστοσελίδα της εταιρείας Marketing Greece καθώς προτεραιότητα είναι να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο. Με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας που στοχεύει στην προβολή του ελληνικού τουρισμού που συστήνει ο ΣΕΤΕ - με τη συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Ενωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας (ΕΔΕΕ) - από τη McKinsey & Company έχει ξεκινήσει η αναζήτηση κεφαλαίων και προσωπικού στελέχωσής της.

Στο πλαίσιο αυτό με απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΤΕ διπλασιάζει εφέτος την ετήσια συνδρομή των μελών του έτσι ώστε το ποσό που αντιστοιχεί σε μία συνδρομή να χρηματοδοτήσει τη Marketing Greece, ενώ κάποια μέλη του Συνδέσμου θα καταβάλουν επιπλέον ποσά.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο υπολογίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται κυμαίνεται μεταξύ 1,6 εκατ. ευρώ και 2,1 εκατ. ευρώ για να είναι βιώσιμη η εταιρεία ως και τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της, προσδοκώντας έσοδα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την υποστήριξη δράσεων προώθησης για λογαριασμό φορέων του τουρισμού όσο και από τη διαχείριση της ιστοσελίδας.

Τα πρώτα βήματα είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα, να στελεχωθεί η εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα θα οργανωθούν γεύματα ενημέρωσης για τον ρόλο της. Παράλληλα η λειτουργία της θα κυρωθεί και νομικά, ιδιαίτερα για τη σχέση της με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), με προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Τουρισμού τις επόμενες ημέρες.

«Ο,τι έχει να κάνει με branding και στρατηγική αφορά το κράτος» σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης και προσθέτει ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με μέσα ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης, δημόσιες σχέσεις και το εμπορικό σκέλος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να «κουμπώσουν» τα δύο sites, δηλαδή το Visit Greece και αυτό που θα δημιουργήσει η Marketing Greece, το περιεχόμενο του οποίου θα εξειδικεύεται σε υπηρεσίες διαμονής, μεταφοράς και περιήγησης και σε τρίτο επίπεδο θα παραθέτει σύγκριση τιμών σε ταξιδιωτικά πακέτα (αεροπορικά - διαμονή και πιο εξειδικευμένα) μέσω διασύνδεσης με περισσότερες από μία διαδικτυακές μηχανές κρατήσεων (booking engines).

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού απειλεί να βάλει η νέα πολιτική σύμφωνα με πληροφορίες που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να μη συνεχιστεί η απλουστευμένη διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων που ίσχυε τα τελευταία χρόνια για τους τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητάει πλέον την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων Σένγκεν, δηλαδή χορήγηση βίζας σε τουρίστες αυτής της κατηγορίας.

Τα τελευταία χρόνια η απλούστευση των διαδικασιών είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί θεαματικά το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα τουριστών που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Κορέα και η Κίνα. Τώρα το κλίμα... αλλάζει και το θέμα έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους φορείς του τουρισμού και της κρουαζιέρας, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λύση πριν είναι πολύ αργά - αφού ήδη μπήκαμε στο 2013.

Η οικονομική ζημιά θα είναι μεγάλη εάν δεν ισχύσουν οι διευκολύνσεις. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση βίζας από τα κατά τόπους ελληνικά προξενεία είναι και χρονοβόρα αλλά ταυτόχρονα και πολυδάπανη. Διαπιστώθηκε ότι το ρεύμα κυρίως των Τούρκων και Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα αυξανόταν χρόνο με το χρόνο λόγω των απλουστευμένων διαδικασιών που ίσχυαν.


Η ΡΟΔΙΑΚΗ - Kλείνουν θέσεις για την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα ήθελα να αφήσετε το σχόλιο σας εδώ ! ευχαριστώ !