Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Φάβα Σαντορίνης - ενα ταπεινό γκουρμέ πιάτο!


Τιμώντας τις προσπάθειες της Σαντορίνης για την διεθνή προβολή της τοπικής της κουζίνας και των θαυμάσιων τοπικών της προϊόντων, σας έχουμε μια συνταγούλα για φάβα. Απαραίτητη προϋπόθεση να  χρησιμοποιήσουμε φάβα από την Σαντορίνη. 
 Καλή επιτυχία  Σαντορίνη!
 

 Αυτό που κάνει τη φάβα Σαντορίνης μοναδική ανάμεσα σε ποικιλίες που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και της Μεσογείου, είναι η ηφαιστειακή γη του νησιού.
Η πολύ μικρή ποσότητα υγρασίας στο έδαφος δίνουν στα λαχανικά έντονη γεύση. Η φάβα της Σαντορίνης έχει χαρακτηριστικό σκούρο κίτρινο χρώμα και το η γεύση του ς θυμίζει αποξηραμένα φρούτα.
Χρειάζεται περισσότερη ώρα για να μαγειρευτεί και οι οικοδέσποινες του νησιού αφήνουν τη φάβα να βράσει για πολλές ώρες για να καταφέρουν το κρεμώδες μίγμα. Η φάβα αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη του νησιού και τον ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής κουζίνας.
Βρίσκεται σε δεκάδες διαφορετικά πιάτα όπως στον πουρέ, σε κεφτεδάκια και σε σούπες. Η φάβα που απομένει μπορεί να συνοδευτεί με μαγειρεμένα κρεμμύδια ή μαγειρεμένη κάπαρη και σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται φάβα παντρεμένη.
Ένα από τα πιο γευστικά πιάτα είναι η φάβα με ψητή μελιτζάνα.
 
Για εσάς που σας αρέσει η φάβα, και μάλιστα η παραδοσιακή φάβα Σαντορίνης, ο σεφ του Κτήματος Νικολέλη, Νίκος Γιαλούρης, σας δείχνει πως να την απολαύσετε...

Υλικά


½ κιλό Φάβα Σαντορίνης
500ml Νερό
3 Κρεμμύδια ξερά μέτρια
100ml Ξύδι κόκκινο
250ml Ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τη φάβα από ξένα σώματα, την πλένουμε καλά και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό μας σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράσει την ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και συμπληρώνουμε τα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα κλείνοντας τα 2/3 της μόνο και την αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν η φάβα απορροφήσει τα υγρά και όπως την ανακατεύουμε έχει αρχίσει να λιώνει την βγάζουμε από τη φωτιά. Την γυρνάμε σε μία ανοξείδωτη λεκάνη και την πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός multi χειρός, προθέτοντας το ελαιόλαδο και αμέσως μετά το ξύδι.
Δοκιμάζουμε λίγο για να δούμε πως είναι στο αλάτι και είμαστε έτοιμη για σερβίρισμα. Σερβίρεται με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, καλή σας όρεξη.
 √ δείτε και το video
  


kefaloniapress.gr - Φάβα Σαντορίνης - ενα ταπεινό γκουρμέ πιάτο!