Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας για «τα επτά πιο επαπειλούμενα μνημεία» | Τέχνες & Πολιτισμός | Ελευθεροτυπία


«Τα επτά πιο επαπειλούμενα μνημεία» είναι ο τίτλος του νέου προγράμματος που εγκαινίασε σήμερα το ευρωπαϊκό δίκτυο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, Europa Nostra, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στόχος του προγράμματος είναι να εντοπιστούν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Ευρώπη που βρίσκονται σε κίνδυνο και παράλληλα να κινητοποιηθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί γι' αυτά ένα βιώσιμο μέλλον.
Ο πρώτος κατάλογος των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων θα ανακοινωθεί στη διάρκεια της επετειακής 50ής συνεδρίασης της Europa Nostra που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου του 2013.
Μια διεθνής συμβουλευτική επιτροπή θα προετοιμάσει έναν πρώτο κατάλογο με 14 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο και στη συνέχεια η επιτροπή θα αποφασίσει την τελική λίστα που θα περιλαμβάνει επτά από αυτά. Ειδικοί επιστήμονες θα επισκεφθούν τα μνημεία και σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα προτείνουν σχέδια δράσης για τη σωτηρία τους.
Πηγή: ΑΠΕ


Ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας για «τα επτά πιο επαπειλούμενα μνημεία» | Τέχνες & Πολιτισμός | Ελευθεροτυπία