Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Ενας φανταστικός κόσμος για παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής - Πολιτισμός


Με παιδικές φωνές πλημμύρισε την Παρασκευή το Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Εκεί, ένας νέος φανταστικός κόσμος ανοίγεται για τους μικρούς επίδοξους εξερευνητές. Ονομάζεται Blobterre (Μπλομπτέρ) και δημιουργός του η διάσημη γαλλίδα σχεδιάαστρια Ματαλί Κρασσέ. 

Πρόκειται για μία πρωτότυπη εικαστική της εγκατάσταση, η οποία απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών και πριν έρθει στην Ελλάδα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι (80.000 επισκέπτες) και στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ματαλί Κρασσέ σχεδιάζει για τα παιδιά έναν κόσμο πρωτόγνωρο και τα προσκαλεί σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι αφιερωμένο στο πνεύμα της εξερεύνησης και της φαντασίας. Η διάσημη Γαλλίδα designer ανακαλύπτει εκ νέου την καθημερινότητα δημιουργώντας νέες συνθήκες και δράσεις, σ’ ένα χώρο «διασκεδαστικό».

Στο σύμπαν του Blobterre η αίσθηση του χρόνου είναι διαφορετική. Άλλωστε τα πάντα εκεί λειτουργούν αλλιώς και έχουν παράξενα ονόματα: για παράδειγμα, τα φυτά του λέγονται εξτρατούφ και μινιτούφ, ενώ ο μοναδικός μυστηριώδης κάτοικός του ονομάζεται Φλομ και ζει σε μία ξύλινη καλύβα. Αυτό το τόσο ξεχωριστό σύμπαν είναι γεμάτο ασυνήθιστα σχήματα, χρώματα, μυρωδιές και ήχους, που σκοπό έχουν να παρασύρουν τα παιδιά μακριά από την καθημερινότητά τους.

«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό κόσμο. Επινοήσαμε λέξεις και φανταστήκαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για να δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης, ώστε να μπορεί να ζει κανείς μέσα σε αυτό. Είναι ένας κήπος που 'κυκλοφορεί' σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε μέρος είναι διαφορετικά. Η έκθεση ζει στους ρυθμούς της κάθε πόλης» εξηγεί η επιμελήτρια της παιδικής εγκατάστασης Κορίν Ροζεντάλ.

Σύμφωνα με την ίδια, το εργαστήρι έχει σκοπό να διεγείρει τις δεξιότητες των παιδιών, τη φαντασία και την περιέργεια, ώστε να εξερευνήσουν ένα εντελώς καινούριο και άγνωστο σύμπαν.

Ο περιβάλλων χώρος είναι υβριδικός, τεχνητός αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονος με κυρίαρχα στοιχεία τη γη, το νερό και τη φωτιά. Ωστόσο, ενώ βασίζεται σε οργανικές φόρμες και σχήματα, παραμένει μακριά από το βιολογικό του εαυτό, δηλαδή απομακρύνεται από την πραγματική φύση όπως τη γνωρίζουμε.

Τα παιδιά καλούνται να εξερευνήσουν το Βlobterre με όλες τους τις αισθήσεις, στη συνέχεια να γίνουν κάτοικοι αυτού του παράξενου τόπου και κατόπιν να προτείνουν διαφορετικά σενάρια ζωής για τον τόπο αυτό. Κατασκευάζουν, με τα υλικά που διαθέτει το Blobterre, αντικείμενα, τροφή, οχήματα και ρούχα, ανακαλύπτουν και καθιερώνουν νέους τρόπους και κανόνες συμβίωσης μέσα στο φανταστικό σύμπαν του Blobterre, φροντίζουν τα φυτά και τα ζώα του, επινοούν νέα είδη φυτών και ζώων.

Στο τέλος της επίσκεψής τους, οι μικροί εξερευνητές της φανταστικής βιόσφαιρας της Ματαλί Κρασσέ αντιλαμβάνονται ότι, για να μπορέσουν να ζήσουν σ’ αυτό τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο και να συνυπάρξουν με τα φυτά και τα άλλα πλάσματά του, πρέπει να τον κατανοήσουν και να τον σεβαστούν.

Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού αρχίζει το 2005 και εγκαινιάζεται με το πρώτο εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα τους Ματίς-Πικάσο το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Στο πλαίσιο αυτής της σταθερής και εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασίας, το Blobterre, μια ακόμη ευφάνταστη παραγωγή του Κέντρου Πομπιντού, φθάνει στην Αθήνα για να κεντρίσει τη φαντασία των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων (ατομικών, ομαδικών ή σχολικών) του κοινού στο Μέγαρο, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα ξεναγεί τους νεαρούς περιηγητές στο θαυμαστό κόσμο της Ματαλί Κρασσέ. Το πρόγραμμα διαρκεί μιάμιση ώρα και η επίσκεψη στο εργαστήρι (είτε πρόκειται για μεμονωμένα παιδιά είτε για σχολεία) γίνεται μόνο ανά ομάδες των 30 ατόμων το πολύ.

Το παιδικό εικαστικό εργαστήρι ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου.

http://www.tanea.gr