Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Εχουμε και λεμε: το πρόγραμμα «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» παρουσιάστηκε στο κοινόΣτην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, η παρουσίαση του "2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη" με μία ειδική εκδήλωση - συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Θήρας κο Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, ο οποίος είχε και το συντονισμό της παρουσίασης. 

Ομιλητές ήταν, πέραν του Δημάρχου, ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου κος Χρίστος Ντούμας, η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, ο Ηφαιστειολόγος Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, συγγραφέας και γευσιγνώστης.

Ο Δήμος Θήρας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ». Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιχειρείται να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η μεθοδική, στοχευμένη και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Αθανάσιος Τσαυτάρης, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κος Νικόλας Κανελλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Σπιλάνης, ο Βουλευτής Κυκλάδων κος Νίκος Συρμαλένιος, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστίνα Καλογήρου, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αρμόδια για θέματα Τουρισμού κα Λίτσα Φτακλάκη και η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα Εύα Κοντοσταθάκου. Όλοι οι ομιλητές συνεχάρησαν τη Σαντορίνη και τον Δήμαρχο προσωπικά για την πρωτοβουλία αυτή και τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει, όχι μόνο για το νησί αλλά και γενικότερα για την Ελλάδα.
Στην κατάμεστη, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ακρόπολης, παρευρέθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ανταποκριτές ξένου τύπου στην Ελλάδα καθώς και αφοσιωμένοι φίλοι και κάτοικοι της Σαντορίνης. Ανάμεσά τους οι διακεκριμένοι Θηραίοι κος Γιάννης Μαρίνος, πρώην Ευρωβουλευτής, ο Ακαδημαϊκός Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής κος Χαράλαμπος Ρούσσος και ο Οιάτης επιχειρηματίας κος Γιάννης Αλαφούζος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κος Γεώργιος Τσακίρης.
Ο Δήμαρχος Θήρας, κος Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός που συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης.
Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό.
Ως εκ τούτου χαρακτήρισε το ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ως ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό.
Στη σχέση της Γαστρονομίας με τον Πολιτισμό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Χρίστος Ντούμας λέγοντας ότι “Πολιτισμός είναι το σύνολο των αποκρίσεων του ανθρώπου στις προκλήσεις του περιβάλλοντός του. Μία από τις αποκρίσεις αυτές είναι και η διατροφή του. Προσπαθώντας όμως να καλύψει αυτή την ανάγκη, επινοεί τρόπους και μέσα, ώστε από την ικανοποίηση της ανάγκης να περάσει στην απόλαυση. Με τις λιχουδιές που παρασκευάζει, δεν περιορίζεται στην παραγωγή πολιτισμού περνάει σε ψηλότερη βαθμίδα κάνοντας γαστρονομία”. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόχου του 17ου αιώνα π.Χ., που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι και αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του λογοτύπου του ΕΤΟΥΣ.
Ο Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης σχολίασε σύντομα τη σχέση της ηφαιστειακής προέλευσης των εδαφών της Σαντορίνης με τη γονιμότητά τους και την ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων της.

Ο κος Ηλίας Μαμαλάκης που παρακολουθεί στενά το γαστρονομικό γίγνεσθαι της Σαντορίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: ”Ποτέ δεν έφαγα άσχημα στη Σαντορίνη....Ήρθε η στιγμή να εξαργυρώσει το νησί την ιστορία αιώνων και να μετατρέψει την κακοτυχιά της ηφαιστειογενούς περιοχής σε καλή τύχη και προνόμιο. Κι εδώ έρχεται σήμερα ο Δήμος Σαντορίνης να ενισχύσει μια κίνηση που ήδη υπάρχει από χρόνια. Είτε το θέλουμε είτε όχι η Σαντορίνη είναι το νησί που περισσότερο απ’ όλα τα νησιά της Ελλάδας, εστιάτορες και επιχειρηματίες του τουρισμού συνεργάστηκαν στενά για την προβολή της κουζίνας και του κρασιού της Σαντορίνης. Υπάρχουν άνθρωποι που κατανάλωσαν ώρες και ώρες χωρίς ανταμοιβή για να προωθήσουν την ιδέα της υψηλής εστίασης στα εστιατόρια του νησιού...”.
Η κα Πολυμέρου-Καμηλάκη επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της πολιτισμικής και κοινωνικής διάστασης της διατροφής, των εθίμων κοινής εστίασης και της ελληνικής φιλοξενίας, καθώς και της σύνδεσης των διατροφικών συνηθειών ενός τόπου με την παραγωγή.

Ένα βίντεο σχετικά με το πρόγραμμα "Σαντορίνη 2013 - Έτος γαστρονομίας" μπορείτε να δείτε εδω : 


Hands - 2013 Year of Gastronomy in Santorini from konstantina on Vimeo.
Η επίσημη έναρξη για το “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” στη Σαντορίνη, θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:30.


Η ομιλία της υπουργού τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του προγράμματος «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη»
Την ανάπτυξη της Ελληνικής Γαστρονομίας , στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του τουρισμού αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες, όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Θήρας στο Μουσείο της Ακρόπολης με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2013 ως έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη.
Η υπουργός, επισήμανε ότι στη στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού οι θεματικές ενότητες αποτελούν άμεση προτεραιότητα γιατί θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και θα συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για τον ελληνικό τουρισμό.
Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός της υπουργού στην εκδήλωση.

«Ο Ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σήμερα σε μια φάση δυναμικής επανεκκίνησης.
Αξιοποιώντας τα στοιχεία που μας καθιέρωσαν παγκοσμίως ως τουριστικό προορισμό, προωθούμε μια σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού.
Στόχος, ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος, με σκοπό την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, είναι η ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οποίος στην Ελλάδα έχει μια μεγάλη δυναμική, την οποία δυστυχώς δεν εκμεταλλευθήκαμε μέχρι σήμερα, με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας, να ανακηρύξει το 2013 έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη, είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που κινείται προς τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Να αναδειχθούν μοναδικά στοιχεία, τα οποία διαθέτει πλούσια η Σαντορίνη και να προβληθούν ως κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος.
Το νησί της Σαντορίνης, που ούτως ή άλλως αποτελεί ένα ισχυρό brand στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, είναι ο ιδανικός τόπος από τον οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια.
Μια εκστρατεία γαστρονομίας, μέσω της οποίας θα προβάλλονται ιδιαίτερα προϊόντα για τα οποία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και μεγάλη ζήτηση.
Η εκστρατεία αυτή, θα είναι όχημα ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, σε μια εποχή που είναι το απόλυτο ζητούμενο για τον κλάδο και την εθνική οικονομία γενικότερα.
Ο Τουρισμός είναι από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικού τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Προσπαθούμε να τον κάνουμε πιο ανταγωνιστικό και αποδοτικό.
Με στοχευμένες ενέργειες, που θα αναδεικνύουν τον πλούτο που διαθέτουμε.
Στις προσπάθειες σας, θα βρείτε το υπουργείο Τουρισμού συμπαραστάτη και αρωγό.
Είμαι πεπεισμένη ότι η συνεργασία μας μπορεί να αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό.
Κλείνω με κάτι που επαναλαμβάνω σε κάθε περίπτωση με έμφαση.
Ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, προοπτικές επενδύσεων.
Για αυτό είμαστε εδώ με μόνο σκοπό να ενώσουμε δυνάμεις.
Ο τουρισμός οφείλει να γίνει υπόθεση όλων, ολόκληρης της δυναμικής κοινωνίας του Τουρισμού.
Των Περιφερειών, των Δήμων, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων του κλάδου, των φορέων του Τουρισμού, όλων των Ελλήνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την εθνική υπόθεση.
Να μην περιμένουμε μόνο από το κράτος και την κυβέρνηση να κάνει κάτι.
Να μην ζητάμε μόνο, αλλά να προσπαθούμε στο βαθμό που μπορούμε, ίσως κάνοντας ο καθένας και τη δική του υπέρβαση, σε αυτή την κοινή προσπάθεια και τον εθνικό στόχο..
Μαζί, ενώνοντας δυνάμεις, μπορούμε να φτάσουμε πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Την ανάκαμψη του τουρισμού μας, την ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Ο τουρισμός μπορεί να γίνει το χαμόγελο της ελπίδας και αισιοδοξίας.
Το όχημα της ανάπτυξης της νέας Ελλάδας». 


Χαιρετισμός της Γ.Γ. της Α.Δ.Α., κας Χριστιάνας Καλογήρου, στην εκδήλωση με θέμα: «Το 2013  Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Βέβαιη  για τις δυνατότητες των ελληνικών προϊόντων στην επιτυχημένη τουριστική προβολή και στην εξαγωγική προσπάθεια της χώρας εμφανίστηκε, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου ,στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση με θέμα: «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», την Τρίτη 16 Ιανουαρίου  2013, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η κα. Καλογήρου, συγχαίροντας στην αρχή της ομιλίας της τον Δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Νικόλαο Ζώρζο για την πρωτοβουλία που έχει λάβει ο Δήμος Σαντορίνης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάδειξης της Γαστρονομίας στη Σαντορίνη, ως ένας από τους πιο καθοριστικούς και αντιπροσωπευτικούς πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού, ώστε ο τόπος αυτός να μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της «γαστρονομικής διπλωματίας».
“Η Σαντορίνη θεωρείται μια περιοχή με ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα. Πάνω σε αγροτικά προϊόντα, άμεσα συνδεδεμένα με το μοναδικό έδαφος του νησιού  και με αιχμή του δόρατος το κρασί της, χτίστηκε και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού, με αποτέλεσμα περήφανα να διεκδικεί σήμερα μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.”

Επιπλέον, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της Γαστρονομίας στο βάθος των αιώνων και του χρόνου. ‘’Η Γαστρονομία ενός τόπου είναι πολιτισμός που ρέει στον χρόνο, ταξιδεύει με τους ανθρώπους και καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο.’’
Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ανάπτυξη ενός γαστρονομικού προορισμού στις Κυκλάδες με τα νησιά μας ψηφίδες ενός κοινού, διατροφικού, δυναμικού και σύγχρονου πολιτισμού. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Α.Δ.Α., η Γενική Γραμματέας δήλωσε συμπαραστάτης και ευχήθηκε το 2013 να είναι η αρχή ενός μακροχρόνιου γαστρονομικού ταξιδιού στο Αιγαίο. 


Εχουμε και λεμε: το πρόγραμμα «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» παρουσιάστηκε στο κοινό