Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Νέα «όπλα» στη μάχη πρόβλεψης των σεισμών


 Νέα «όπλα» στη μάχη πρόβλεψης των σεισμών
 
Μαγνητόμετρα εγκατέστησαν οι επιστήμονες στις… προσφιλείς για τον Εγκέλαδο περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου και της Σαντορίνης, με σκοπό την ανίχνευση των μεταβολών στο μαγνητικό πεδίο της Γης, μεταβολές που μπορούν να αποτελέσουν «σήμα» για επικείμενο σεισμό.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η οποία εφόσον ευοδωθεί, αναμένεται πύκνωση του δικτύου των μαγνητομέτρων σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
«Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την εγκατάσταση τεσσάρων σύγχρονων μαγνητομέτρων στην περιοχή του κεντρικού και ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Εκεί αφενός έγινε ο γνωστός μεγάλος σεισμός των Αλκυονίδων το 1981, με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, αλλά και ιστορικοί σεισμοί όπως αυτός του 1402. Πρόσφατα εγκαταστήσαμε άλλα δύο μαγνητόμετρα με σκοπό το δίκτυο των έξι οργάνων να μας βοηθήσει στην έρευνα για ανίχνευση πρόδρομων μαγνητικών μεταβολών, οι οποίες σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της σεισμικότητας θα μπορούσε να συμβάλει στην πιο αξιόπιστη αξιολόγηση της σεισμικής δράσης που παίρνει διάφορες μορφές: Συνήθης σεισμικότητα, προσεισμοί, κύριος σεισμός, μετασεισμοί», εξήγησε.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο τοποθετήθηκαν μαγνητόμετρα ήταν η Σαντορίνη λόγω της έξαρσης που εμφάνισε κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα η δραστηριότητα του ηφαιστείου.
Πολυετείς έρευνες έχουν, αποδείξει ότι πριν από ισχυρούς σεισμούς και ηφαιστειογενείς εκρήξεις, το μαγνητικό πεδίο της Γης συχνά παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές. Αυτό μπορεί να συμβεί σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών έως λίγων εβδομάδων πριν από τον σεισμό ή την έκρηξη.
«Η πρόγνωση σεισμών, η οποία επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο μετά την καταδίκη των επτά επιστημόνων στην Ιταλία, παραμένει ακόμη πολύ δύσκολη. Όμως πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για αξιολόγηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης, αυτό είναι απολύτως εφικτό και ρεαλιστικό», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Πρέπει να το επιδιώξουμε, κάτι που ήδη στην Ελλάδα το κάνουμε τα τελευταία χρόνια με τον αλγόριθμο FORMA, ο οποίος αξιολογεί τα πρόδρομα φαινόμενα. Τώρα κάνουμε ένα βήμα ακόμη με την παράλληλη παρακολούθηση των μεταβολών του μαγνητικού πεδίου αρχίζοντας από ορισμένες επιλεγμένες περιοχές», επισήμανε ο ίδιος.
Ενδεικτικό της διεθνούς αναγνώρισης που έχει η επιστημονική έρευνα που συντελείται στην Ελλάδα στον τομέα της σεισμολογίας είναι το γεγονός ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δεν κατέβαλε το αντίτιμο για τα νέα όργανα, αλλά τα προμηθεύτηκε δωρεάν από τον αμερικανικό οίκο Quakefinder που δραστηριοποιείται στην Καλιφόρνια.
«Ο περιορισμός των φαινομένων έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες», είπε, εξάλλου, για την Σαντορίνη ο κ. Δημήτρης Παραδείσης, καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων του ΕΜΠ. «Η παραμόρφωση του φλοιού της γης που είχε παρατηρηθεί έχει υποχωρήσει. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα επανέλθει τελείως, όμως η διέγερση έχει σταματήσει», τόνισε
«Παρόμοιο σκηνικό έχουμε ξαναζήσει με το ηφαίστειο της Νισύρου, το οποίο παρουσίασε μια έξαρση και στη συνέχεια ηρέμησε. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούμε να εξετάζουμε το φαινόμενο με σεισμικά και γεωδαιτικά δίκτυα που έχουμε στην περιοχή. Το νησί ακολουθεί την τεκτονική κίνηση που έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν έχει πλέον την εξτρά αντίδραση που παρουσίαζε λόγω των σεισμικών δονήσεων. Συνάδελφοι επιστήμονες με ψηφιακή κάμερα και άλλα όργανα παρακολουθούν τις αλλαγές, την παραμόρφωση του εδάφους, τη χημική σύσταση του νερού», πρόσθεσε
Ενδεικτικό της διεθνούς αναγνώρισης που έχει η επιστημονική έρευνα που συντελείται στην Ελλάδα στον τομέα της σεισμολογίας είναι το γεγονός ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δεν κατέβαλε το αντίτιμο για τα νέα όργανα, αλλά τα προμηθεύτηκε δωρεάν από τον αμερικανικό οίκο Quakefinder που δραστηριοποιείται στην Καλιφόρνια.


troktiko » Νέα «όπλα» στη μάχη πρόβλεψης των σεισμών