Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Μόδα και τουρισμός

Μόδα και τουρισμός

Ο τουρισμός έφτιαξε τη μόδα ή η μόδα φτιάχνει τουρισμό; Μοιάζει σαν το αίνιγμα του Κολόμβου αφού τουρισμός και μόδα περπατούν χέρι-χέρι σε ταξιδιωτικούς προορισμούς, ντύνοντας ανάλογα και τους επισκέπτες τους. Αντίστροφα, η μόδα εξωτικών προορισμών έρχεται μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας για να μας ταξιδέψει εκεί που γεννήθηκε.

Σαγιονάρες: Τις φόρεσαν πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και από τότε έχουν κάνει το γύρο του κόσμου με διάφορα ονόματα για κάθε λαό. Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ και κάθε χρόνο έχει την τιμητική του στις βιτρίνες με ευφάνταστες παραλλαγές. Οι πιο γνωστές είναι οι Havaianas που μας έρχονται από τη Βραζιία συμπληρώνοντας μια ολόκληρη ενδυματολογική φιλοσοφία που έχει τις ρίζες της στο άνετο ντύσιμο παραλίας.

Μπότες Ugg: Μας έρχονται από τη μακρινή Αυστραλία και άρχισαν να γίνονται γνωστές το 1960. Στη δεκαετία του 1970 οι μπότες έγιναν κομμάτι της κουλτούρας των σέρφερ στις ΗΠΑ και τη Βρετανία από σέρφερς που επέστρεφαν από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Από το 2000 και έπειτα γίνονται γνωστές παγκοσμίως και έχουν γίνει συνώνυμο της ζεστασιάς και της άνεσης. Μην ξεχνάτε όμως ότι η αρχική τους χρήση ήταν παντόφλες!

Κιμονό: Είναι το παραδοσιακό γιαπωνέζικο ένδυμα που φορούσαν περισσότερο οι γυναίκες. Είναι συνήθως από μεταξωτό ύφασμα με μακριά μανίκια και υπάρχει σε πολλές παραλλαγές ανάλογα την περίσταση για την οποία χρησιμοποιείται. Στη Δύση έχει ταυτιστεί με την άνετη ρόμπα σπιτιού που αποπνέει αισθησιασμό Άπω Ανατολής. Τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα κιμονό μπορεί να κοστίζουν ακόμη και κάποιες χιλιάδες ευρώ, όπως αυτά που φορούν οι γκέισες. Αυτοί που συχνά φορούν κιμονό είναι οι επαγγελματίες παλαιστές σούμο, επειδή είναι υποχρεωμένοι να φορούν την παραδοσιακή ιαπωνική φορεσιά κάθε φορά που εμφανίζονται στο κοινό.

Σαλβάρι: Το άνετο παντελόνι που μοιάζει σαν αυτό της πιτζάμας, είναι το παραδοσιακό ένδυμα της Ινδίας και του Πακιστάν. Είναι φαρδύ στη μέση και σουρώνει και στενό στους αστραγάλους. Συνήθως οι πλαϊνές ραφές είναι ανοιχτές από το γόνατο και κάτω για μεγαλύτερη άνεση.

http://www.touristorama.com