Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Οι Ελληνες κατακτούν τις πασαρέλες της Κίνας


Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικές συμφωνίες για την εξαγωγή ελαιολάδου, κρασιού και άλλων αγαθών στη ραγδαία αναδυόμενη αγορά της Κίνας. Οπως φαίνεται, ήρθε η ώρα να «εξάγουμε» και... ελληνική ομορφιά.

Οι Ελληνες κατακτούν τις πασαρέλες της Κίνας
Σε μια περίοδο που ο κλάδος της μόδας στη χώρα μας πνέει τα λοίσθια, αφού πλήττεται αφόρητα από την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι δουλειές, αυξάνονται οι περιπτώσεις μοντέλων από την Ελλάδα που αναζητούν εργασία εκτός συνόρων.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και η Νέα Υόρκη παραμένουν «σταθερές αξίες» στη βιομηχανία της μόδας, ενώ εσχάτως και η αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει διαρκή άνοδο αφού δημιουργούνται συνεχώς νέες βιοτεχνίες και τα fashion shows έχουν την τιμητική τους.
Στο ίδιο προσοδοφόρο μονοπάτι βαδίζουν και πολλές ασιατικές χώρες οι οποίες έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους στους επαγγελματίες του κλάδου που σπεύδουν να επωφεληθούν αφού εκεί ο τρόπος πληρωμής θυμίζει τη «χρυσή» εποχή στην Ελλάδα, προ κρίσης...
Ενάμιση μήνα έμεινε στη μακρινή Κίνα η Μπέτυ Κουράκου, η οποία συμμετείχε σε φωτογραφήσεις, τηλεοπτικά σποτ και επιδείξεις μόδας Κινέζων σχεδιαστών.
Ενάμιση μήνα έμεινε στη μακρινή Κίνα η Μπέτυ Κουράκου, η οποία συμμετείχε σε φωτογραφήσεις, τηλεοπτικά σποτ και επιδείξεις μόδας Κινέζων σχεδιαστών.
Η Μπέτυ Κουράκου, η Ελληνίδα καλλονή που έγινε διεθνώς γνωστή από την παλιά σχέση της με τον Ιταλό σταρ του ποδοσφαίρου Μάριο Μπαλοτέλι, δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την επαγγελματική πρόταση που ήρθε από τη μακρινή Κίνα.
«Εμεινα στην Κίνα για ενάμιση μήνα. Ημουν ιδιαίτερα τυχερή γιατί υπέγραψα συμβόλαιο με το καλύτερο πρακτορείο μοντέλων και έτσι η πληρωμή μου ήταν σταθερή», εξηγεί η ίδια, εμφανώς δικαιωμένη για την επιλογή της.
Το μοντέλο Νεκτάριος Κιρκόπουλος ζει εδώ και 3 χρόνια στη Σαγκάη, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τη διεθνούς φήμης ηθοποιό Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα.
Το μοντέλο Νεκτάριος Κιρκόπουλος ζει εδώ και 3 χρόνια στη Σαγκάη, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τη διεθνούς φήμης ηθοποιό Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα.
«Εργαζόμουν συνέχεια αφού αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες στα μοντέλα. Βέβαια οι επιλογές που γίνονται εξαρτώνται από το βιογραφικό κάθε υποψηφίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου έκανα φωτογραφήσεις για δέκα καταλόγους Κινέζων σχεδιαστών και ενός Αραβα που ράβει εκεί τα ρούχα του. Παράλληλα συμμετείχα σε τρεις διαφημίσεις για την τηλεόραση και έλαβα μέρος σε fashion shows αφού "περπάτησα" στην πασαρέλα για πέντε Κινέζους σχεδιαστές», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» το 25χρονο μοντέλο. «Οι σχεδιαστές στην Κίνα επιλέγουν μελαχρινά μοντέλα από την Ευρώπη γιατί είναι κοντά στα δικά τους πρότυπα ομορφιάς, αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχει απόλυτη ομοιότητα. Ωστόσο, μολονότι μου δόθηκαν πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες, η συνεργασία μου με τους Κινέζους ήταν διαφορετική, δεν ήταν εύκολη. Είναι επαγγελματίες, ιδιαίτερα τυπικοί και έχουν άλλη νοοτροπία. Επίσης συχνά συναντούσα πρόβλημα στη συνεννόηση αφού δεν μιλούν καλά Αγγλικά», συμπληρώνει.
Ενδιαφέρουσα εμπειρία
Εχοντας επιστρέψει εδώ και έναν μήνα από την Κίνα, η Μπέτυ Κουράκου θεωρεί ότι η εμπειρία της εκεί ήταν ενδιαφέρουσα. «Εχω μάθει να ταξιδεύω συνέχεια αφού αυτή είναι η φύση της δουλειάς μου. Η Κίνα είναι πολύ μακριά και μου έλειψε το σπίτι μου. Παρ' όλα αυτά σκέφτομαι πολύ σοβαρά να δεχτώ μια πρόταση που μου έχει γίνει για να εργαστώ τον Μάρτιο στην Κορέα».
Οι Ελληνες κατακτούν τις πασαρέλες της Κίνας
Ο κατάλογος των μοντέλων που ταξιδεύουν από την Ελλάδα στην Κίνα για μια περιστασιακή δουλειά ή και για την ιχνηλασία μιας μελλοντικής εγκατάστασης, μεγαλώνει διαρκώς. Η νικήτρια του ελληνικού «Next top model» Σιντορέλλα Τόλη και το μοντέλο Αλέξανδρος Κότσης βρίσκονται ήδη εκεί εδώ και έναν μήνα όπου κάνουν φωτογραφήσεις για μεγάλα περιοδικά, ενώ ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος έμεινε εκεί δύο μήνες.
Εδώ και ένα μήνα, εργάζεται εκεί και η Νάντια Σερλίδου, τοπ μόντελ από τη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη εμπειρία από τις πασαρέλες του εξωτερικού και «κόσμημα» της διεθνούς καριέρας της ένα editorial για τη φημισμένη ιταλική Vogue.
Οι συνθήκες εργασίας
Μπέτυ και Νεκτάριος σε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώ­σεις τους στη μακρινή Σαγκάη.
Μπέτυ και Νεκτάριος σε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώ­σεις τους στη μακρινή Σαγκάη.
«Οι Κινέζοι δίνουν ευκαιρίες και πληρώνουν στην ώρα τους»
Ο Νεκτάριος Κιρκόπουλος, το μοντέλο από τη Θεσσαλονίκη, ζει εδώ και τρία χρόνια στη μακρινή Σαγκάη. Αν και δεν έφυγε στο εξωτερικό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που βρίσκεται εκεί και του δίνονται συνεχώς ευκαιρίες για νέες δουλειές. «Μετανάστευσα στη μακρινή Ανατολή, γιατί ήθελα να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου.
Ευτυχώς η οικονομική κρίση με βρήκε στη Σαγκάη και έτσι δεν αντιμετώπισα επαγγελματικά προβλήματα. Η αγορά στην Κίνα είναι ανερχόμενη και οι αμοιβές δίνονται κανονικά και στην ώρα τους. Αν και δεν έχουμε, ως Ελληνες, σημείο επαφής με τους Κινέζους, τους σέβομαι ιδιαίτερα και μου αρκεί το ότι είναι τυπικοί στις πληρωμές.
Η νικήτρια του ελληνικού «Next top Model» Σιντορέλλα Τόλη φωτογραφήθηκε για λογαριασμό μεγάλου περιοδικού στην Κίνα
Η νικήτρια του ελληνικού «Next top Model» Σιντορέλλα Τόλη φωτογραφήθηκε για λογαριασμό μεγάλου περιοδικού στην Κίνα
Μέχρι και υπερωρίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν κάποιος δουλέψει έστω και πέντε λεπτά παραπάνω αμείβεται», αναφέρει. Αν και μένει μόνιμα στη Σαγκάη, μια πόλη που αγαπάει πολύ, δεν αλλάζει με τίποτα τον ελληνικό καφέ...
«Η Ασία είναι τεράστιο βιομηχανικό κέντρο. Στους καταλόγους τους επιλέγουν ευρωπαϊκά πρόσωπα και πιστεύω ότι η συγκεκριμένη αγορά θα ?ανοίξει? περισσότερο για τους Ελληνες τα επόμενα χρόνια, αφού έται κι αλλιώς στη χώρα μας οι δουλειές είναι πλέον ελάχιστες. Επίσης αγαπούν πολύ την Ελλάδα και κάνουν πολλές ερωτήσεις για τη χώρα μας. Είναι ο αγαπημένος τους προορισμός για διακοπές, και όλοι μιλούν για τη ?ρομαντική? Σαντορίνη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που επιλέγουν το νησί των Κυκλάδων για να παντρευτούν», προσθέτει ο Νεκτάριος Κιρκόπουλος.
Η Νάντια Σερλίδου, τοπ μόντελ από τη Θεσσαλονίκη, εδώ και έναν μήνα εργάζεται στην Κίνα
Η Νάντια Σερλίδου, τοπ μόντελ από τη Θεσσαλονίκη, εδώ και έναν μήνα εργάζεται στην Κίνα
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον χώρο της μόδας. Βιοτεχνίες κλείνουν, οι σχεδιαστές περιορίζουν τα έξοδά τους στο ελάχιστο και οι δουλειές συνεχώς λιγοστεύουν.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε χιλιάδες ανθρώπους, που εργάζονταν στον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια, μπροστά ή πίσω από τα φώτα.
«Στην Κίνα αυτή τη στιγμή γίνονται καθημερινά πολλά κάστινγκ και οι οικονομικές συμφωνίες είναι καλύτερες απ' ό,τι στην Ευρώπη», εξηγεί η Ελενα Χριστοπούλου, ιδιοκτήτρια του πρακτορείου μοντέλων Vice Versa Agencia.
«Ωστόσο, είναι δύσκολο να δουλέψουν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες εκεί, γιατί οι Κινέζοι έχουν άλλη νοοτροπία και η απόσταση είναι τεράστια. Ομως πιστεύω ότι είναι η επόμενη αγορά που θα απορροφήσει πολλά μοντέλα. Ο σημαντικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι πληρώνουν αμέσως, που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη ή την Αμερική» καταλήγει.
ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ

http://www.ethnos.gr