Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Σίρο ντελ Νέρο (1931-2010) Σκόρπισαν την τέφρα του στην Αρχαία Κόρινθο

 Σκόρπισαν την τέφρα του στην Αρχαία Κόρινθο
 
O Σίρο ντελ Νέρο (1931-2010) πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1959. Γνωρίστηκε με τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού. Έζησε τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ερωτεύτηκε τη χώρα και τους ανθρώπους της και αποφάσισε να μείνει εδώ για πάντα.

Από το 1968 και για όλο το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του, ο βραζιλιάνος σκηνογράφος και καθηγητής αρχαίου θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο ερχόταν στην Ελλάδα κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. Έκλεινε ένα δωμάτιο στον όγδοο όροφο ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος, για να απολαμβάνει την απρόσκοπτη θέα της Ακρόπολης, και περνούσε τις γιορτές συντροφιά με τους έλληνες φίλους του ως τα Θεοφάνια, όταν πήγαινε στη Σαντορίνη.

Τελευταία του επιθυμία ήταν η τέφρα του να σκορπιστεί στην Αρχαία Κόρινθο, γύρω από το Βήμα από όπου ο Απόστολος Παύλος ευαγγελίστηκε τον χριστιανισμό. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε το πρωί της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου. Η χήρα του Ντενίζ Πολίνι σκόρπισε την τέφρα του στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσία στενών φίλων, και αποχαιρέτισε τον λατινοαμερικάνο φιλέλληνα με απόσπασμα από Επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου και στίχους της Έμιλι Ντίκινσον.

Γιος ιταλών μεταναστών, ο Σίρο ντελ Νέρο γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σάο Πάολο. Εργάστηκε ως σκηνογράφος στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο για περισσότερα από 50 χρόνια και διακρίθηκε για τις πρωτοποριακές του σκηνογραφίες. Απεβίωσε από καρδιακή ανεπάρκεια στις 30 Ιουλίου του 2010, σε ηλικία 78 ετών.  
 
 http://www.tovima.gr