Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες 12-12-2012Εάν υπήρχε κάποια στατιστική για τις  χώρες που οι πολίτες τους είναι επιρρεπείς σε προλήψεις και  δεισιδαιμονίες, πιθανότατα η Ρωσία να βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα. Οι Ρώσοι φοβούνται τις μαύρες γάτες, αποφεύγουν τη λέξη «τελευταίος», ενώ η ρωσική γλώσσα έχει μάλλον τα περισσότερα συνώνυμα για τη λέξη «πεθαίνω». Η αριθμολογία επίσης καλά κρατεί.
Η «Ημέρα των τριών αριθμών» ξεκίνησε από την ημερομηνία: 01 /01 /2001. Από τότε, εδώ και 12 χρόνια, παρατηρείται η τάση να γίνονται γάμοι σε ημερομηνίες όπου συμπίπτουν τρεις αριθμοί, καθώς  θεωρείται καλός οιωνός. . Φέτος ο κύκλος κλείνει, αφού η επόμενη ωραία  ημερομηνία θα έρθει σε 89 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου του  2101, (01/01/2101).
"Δεν καταφέραμε πέρσι να πετύχουμε τους “τρεις αριθμούς” κι αναβάλλαμε τον γάμο για φέτος", δήλωσε στην RBTH η υποψήφια νύφη Νατάλια Ναϊντιόνοβα.  «Πριν από πολλούς μήνες κανονίσαμε με το Δημαρχείο να παντρευτούμε στις 12/12/2012, στις 12:00 η ώρα».

Κακοί και καλοί οιωνοί
Να σημειωθεί, ότι τον Σεπτέμβριο του 2009 πραγματοποιήθηκαν λιγότερες γαμήλιες τελετές απ' ό,τι συνήθως. Και αυτό συνέβη, εξαιτίας μιας άλλης δεισιδαιμονίας. Τα τρία «εννιάρια» θυμίζουν το αναποδογυρισμένο βιβλικό αριθμό του θηρίου. Και οι Ρώσοι, πιστεύουν στους κακούς οιωνούς τόσο πρόθυμα, όσο και στους καλούς.
Στις 12 Δεκεμβρίου, μόνον στην Μόσχα, θα παντρευτούν περισσότερα από χίλια ζευγάρια. Είναι αριθμός ρεκόρ για μια καθημερινή ημέρα, όπως η Τετάρτη. Έχουν υποβληθεί 1082 αιτήσεις γάμου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της κεντρικής διεύθυνσης δημοτικής κατάστασης της Μόσχας, ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όπου για τις 11/11/2011 είχαν υποβληθεί 1179 αιτήσεις.
Τα αίτια της φετινής μειωμένης ζήτησης για γάμους στην «καλή ημερομηνία» αποκάλυψε η εταιρεία  Ipsos, που ειδικεύεται σε  δημοσκοπήσεις αγοράς. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα της εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν  16.000 άτομα απ' όλο τον κόσμο, το 13% των κατοίκων της Ρωσίας πιστεύουν ότι στις 21 Δεκεμβρίου θα έρθει το τέλος του κόσμου, καθώς θα λήξει το αρχαίο ημερολόγιο των Μάγια.Το ίδιο πιστεύει και  το 20% των ερωτηθέντων Κινέζων. Ωστόσο, η Ρωσία πρωταγωνίστησε σε μια άλλη κατηγορία: Το 14% των Ρώσων αναφέρουν ότι η 21η Δεκεμβρίου τους προκαλεί φόβο και άγχος. Στη δεύτερη θέση, με ελάχιστη διαφορά, βρέθηκαν οι Πολωνοί, και οι Κινέζοι στην τρίτη.

Γάμοι την αποφράδα ημέρα
Προφανώς, εκείνοι που πιστεύουν στη μαγεία των αριθμών και εκείνοι που πιστεύουν στην Αποκάλυψη της 21ης Δεκεμβρίου είναι, κυρίως, τα ίδια άτομα. Δύσκολα θα θεωρούσαν σκόπιμο, λοιπόν, να παντρευτούν μία βδομάδα πριν από το τέλος του κόσμου, μέσα σ' ένα κλίμα άγχους και φόβου.
Πάντως, 600 ζευγάρια χαρούμενων και  ρομαντικών ανθρώπων προσέφυγαν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για να ζητήσουν να πραγματοποιηθεί ο γάμος τους, την ημέρα της 21ης Δεκεμβρίου.
«Για έναν εργένη που σέβεται τον εαυτό του, ο γάμος αποτελεί ήδη το τέλος του κόσμου, και ό,τι και να έχει επινοηθεί από τους Μάγια, είναι απλώς μια δυσάρεστη λεπτομέρεια», αυτοσαρκάζεται ο Αλεξέι Σολόνιν, που πρόκειται να παντρευτεί την συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η σύντροφός του  έχει τα δικά της κίνητρα, και δεν έχουν καμία σχέση με προλήψεις και δεισιδαιμονίες: «Εκείνοι που θα παντρευτούν στις 21 Δεκεμβρίου, θ’ απολαύσουν τη μακρύτερη νύχτα του έτους. Κι ως προς το τέλος του κόσμου... Γιατί να φοβάσαι κάτι το οποίο δεν μπορείς να αλλάξεις;»

Η πραγματικότητα των αριθμών
Όσοι σχεδιάζουν τον γάμο τους για την «ημέρα των τριών αριθμών»  πιστεύουν  πως αυτοί οι αριθμοί θα τους προστατεύουν. Έτσι, από την άποψη της αριθμολογίας, η ιδανική μέρα για έναν γάμο ήταν η 2η Φεβρουαρίου του  2002, δηλαδή η μέρα των τριών δυαριών. Στην μυστικιστική θεωρεία των αριθμών το δυάρι συμβολίζει την ένωση των δύο αρχών: θηλυκού και αρσενικού, σηματοδοτώντας την αγάπη και την μητρότητα.  
Παρ' όλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία τους διαψεύδουν, αφού ο 40% των ζευγαριών που παντρεύτηκαν την «ημέρα των τριών δυαριών», χώρισαν μέσα σε 10 χρόνια!

Πηγή: http://rbth.gr/