Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι 101 ευρωπαϊκοί «παράδεισοι» της γεύσης ανάμεσά τους και τέσσερα ελληνικά


oi-101-eyropaikoi-paradeisoi-tis-geusis

Η εορταστική περίοδος, ανέκαθεν προσέφερε μία καλή ευκαιρία για γευστικές αναζητήσεις πέρα από τα καθιερωμένα. Τόσο η ευφορία των ημερών όσο η διάθεση για πραγματοποίηση πιο ξεχωριστών πραγμάτων, αλλά και η αίσθηση ότι ένα «πιο ιδιαίτερο δώρο μας αξίζει», αποτελούν μία καλή βάση για την αναζήτηση της γαστρονομικής εκλέπτυνσης. Ως εκ τούτου, τι άλλο από ένας καλοδεχούμενος χριστουγεννιάτικος μποναμάς, μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη δημοσίευση της λίστας με τα 101 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης; Ανάμεσά τους και τέσσερα ελληνικά. Και ποιος ξέρει; Ίσως υπάρχει ακόμη ένα διαθέσιμο τραπέζι για το ρεβεγιόν!

Αν και η οικονομική κρίση έχει καταβάλει την Ευρώπη, ιδίως δε τον -πολύπαθο πλέον- Νότο της, η Γηραιά Ήπειρος διατηρεί, σύμφωνα με το έγκυρο Daily Meal το οποίο δημοσίευσε τη σχετική λίστα
μόλις την περασμένη Τετάρτη, 101 «διαμάντια» γαστρονομίας.

Παρότι, οι σχετικές λίστες κατάταξης εστιατορίων περισσεύουν, με κάποιες από αυτές (βλ. Michelinκαι S. Pellegrino) να είναι κορυφαίες, η επιλογή του Daily Meal είναι μοναδική γιατί περιλαμβάνει
εστιατόρια σε περισσότερες από 26 χώρες και 70 πόλεις. Όπως μάλιστα διατείνονται οι εμπνευστές της λίστας, η απόπειρά τους αντανακλά το «πιο παραδειγματικό επικούρειο εγχείρημα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», καθώς, εξάλλου, πέρα από τις συμβατικές «πρωτεύουσες» της γεύσης,όπως το… πολύ Παρίσι ή το Λονδίνο, στον οδηγό καταλαμβάνουν περίοπτη θέση εστιατόρια τοποθετημένα στις… γεωγραφικές εσχατιές της Ευρώπης, αφού τι ως τι άλλο μπορούν να θεωρηθούν το γερμανικό Baiersbronn και το Jarpen της Σουηδίας;

Έχοντας περάσει από 31 ευρωπαϊκά κράτη και γευματίσει ή δειπνήσει σε 1.450 εστιατόρια, οι άνθρωποι κριτές του Daily Meal μπορούν να υπερηφανεύονται ότι «δεν έχουν αφήσει σπιθαμή ευρωπαϊκής γης» γαστρονομικά ανεξερεύνητη, κι εμείς δεν έχουμε λόγο να μην τους εμπιστευτούμε. Σε μία διαδικασία που κράτησε επτά ολόκληρους μήνες και για την ολοκλήρωση της οποίας επιστρατεύτηκαν ο οδηγός Michelin, οι ιθύνοντες του Daily Meal και 200 κριτές εστιατορίων και γεύσης, στο τέλος 33 στο σύνολο ειδήμονες της γαστρονομίας διαμόρφωσαν την τελική λίστα.

Ψηφίζοντας με βάση δύο κριτήρια, τη γεύση και το στυλ, οι «ξεχωριστοί 33» ανέδειξαν τα κορυφαία εστιατόρια ανά γεωγραφική υπο-ενότητα (βλ. για παράδειγμα Κεντρική Ευρώπη), διατηρώντας όμως ειδικές αναφορές για τις χώρες που συγκεντρώνουν την πλειονότητα των επιλογών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία (τρεις κυρίαρχες), η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία. Στην Ανατολική Μεσόγειο, τα σκήπτρα ανήκουν στην Ελλάδα, η οποία διακρίνεται με τέσσερα εστιατόριά της.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη δεκάδα εντοπίζονται η Osteria Francescana στη Modena της Ιταλίας, τοArzak στο San Sebastian της Ισπανίας, το Noma στην Κοπεγχάγη (αυτά είναι και τα τρία πρώτα με αυτή τη σειρά), το δημοφιλές Alain Ducasse στο Dorchster στο Λονδίνο και το Guy Savoy στο Παρίσι, αλλά και πιο αναπάντεχες επιλογές όπως το Aqua στο γερμανικό Βόλφσμπουργκ ή το JB στη Λουμπλιάνα.

Από την Ελλάδα, το Vezene στην Αθήνα και οι Γεύσεις στην Κηφισιά, όπως και ο Μαυρίκος στη Λίνδοτης Ρόδου και το Selene στη Σαντορίνη, έκλεψαν την παράσταση των απαιτητικών κριτικών του Daily Meal.

Αν και η κρίση, για τους περισσότερους, θέτει, απότομα, οικονομικό «φρένο», φρένο σε μία αντίστοιχη επιδίωξη, απομένουν λίγες ημέρες για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και ίσως ακόμη να υπάρχει ένα περιθώριο κράτησης είτε στις εγχώριες επιλογές  είτε στις εξωτερικές. Αναμφίβολα, θα πρόκειται για τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο αποχαιρετισμού του 2012 και υποδοχής του 2013. Ακόμη κι αυτό να μην καταστεί εφικτό όμως, και τα 101 εστιατόρια της λίστας θα είναι εκεί για να μας δεχθούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αρκεί βέβαια να μη συνεχίσουμε να μετράμε τη ζωή μας… ευρώ το ευρώ, γιατί τότε μάλλον θα είναι πιο λειτουργικό να μιλάμε για τα 101 καλύτερα ευρωπαϊκά συσσίτια, όσο… chic κι αν δεν ακούγεται αυτό.

Με πληροφορίες από bbc.co.uk και thedailymeal.com - Επιμέλεια Π.Σ.


Οι 101 ευρωπαϊκοί «παράδεισοι» της γεύσης | Newpost.gr