Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

santoRENI: έργο σε εξέλιξη – σημαντική έκθεση στο ΜπελλώνειοΈκθεση φωτογραφιών της Ζωής Χατζηγιαννάκη, με τίτλο:
santoREni
ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
πραγματοποιείται στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο από 9 έως 16 Νοεμβρίου 2012.
Τα εγκαίνια και η παρουσίαση της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012, στις 18:30. Θα μιλήσουν ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής και η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Κλαίρη Παλυβού. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πράσσος.
Ζωή Χατζηγιαννάκη*: “Η περίπτωση της Σαντορίνης παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της τεράστιας αλλαγής που βιώνει τα τελευταία χρόνια, αλλαγή που οφείλεται κυρίως στον τουρισµό. Ένα απο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής είναι ότι έγινε αρκετά απότοµα. Ο καταστροφικός σεισµός το 1956 είχε ως αποτέλεσµα τη µετανάστευση πολλών κατοίκων του νησιού, την εγκατάλειψη των καλλιεργιών καθώς και κάποιων βιοτεχνικών µονάδων. Ο σεισµός, όµως, αποτέλεσε και το πρώτο τουριστικό έναυσµα µε τις φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσµου, αποκαλύπτοντας, παράλληλα µε την τεράστια καταστροφή, το εντυπωσιακό ηφαιστειογενές τοπίο του νησιού. Ένα λοιπόν µέρος, που, έδειχνε να είχε χάσει οποιαδήποτε αξία, µεταµορφώθηκε σε µικρό σχετικά διάστηµα, µε τον τουρισµό, ο οποίος και έγινε η κύρια ενασχόληση και πηγή εσόδων των κατοίκων φέρνοντας έτσι µεγάλη αλλαγή όχι µόνο στην οικονοµία, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, στον χώρο, στη διαχείριση του χρόνου.
* Απόσπασμα από την εισαγωγή δημοσίευσης της Ζωής Χατζηγιαννάκη στο πανεπιστημιακό περιοδικό “Γεωγραφίες” με τίτλο  ”Προσωρινό νησί: Η παραγωγή του χώρου στη Σαντορίνη”. Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη δημοσίευση εδώ: fleeting_island


santoRENI: έργο σε εξέλιξη – σημαντική έκθεση στο Μπελλώνειο