Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Κατοικίδια, γάμος και φίλοι χαρίζουν χρόνια στη ζωή


Μια μεγάλη μελέτη που αποτελεί σταθμό για τη μακροζωία μας δείχνει ποια είναι τα «κλειδιά» για να κερδίσουμε χρόνια (καλής ) ζωής
Ένας ευτυχισμένος γάμος λοιπόν, μερικοί καλοί φίλοι και ένα συμπαθές κατοικίδιο μπορούν να μας χαρίσουν παραπάνω χρόνια ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των ειδικών.
Η μελέτη για τη μακροζωία έδειξε ότι οι παραπάνω παράγοντες, είναι πιο σημαντικοί από τον τόπο γέννησης ή το αν κανείς προέρχεται από φτωχή ή πλούσια οικογένεια καθώς και από την οικονομική του κατάσταση.
“ Ένας ευτυχισμένος γάμος, μερικοί καλοί φίλοι και ένα συμπαθές κατοικίδιο μπορούν να μας χαρίσουν παραπάνω χρόνια ζωής ”
Η μεγάλη αυτή μελέτη ξεκίνησε το 1940, όταν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν πάνω από 200 εθελοντές όλων των ηλικιών με τους οποίους επικοινωνούσαν κάθε 2 χρόνια για να αξιολογήσουν την κατάσταση της υγείας τους και τον τρόπο ζωής τους.
Ακόμα και σήμερα οι ερευνητές εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με όσους βρίσκονται στη ζωή. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως η μακροζωία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την ευτυχία και λιγότερο από την κοινωνική μας θέση.
«Οι ουσιώδεις, ανθρώπινες σχέσεις είναι το κλειδί για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή», ανέφερε ο ερευνητής δρ Τζωρτζ Βάιλαντ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ, που είναι επικεφαλής της μελέτης.
«Μόνο 4 από τους 31 εργένηδες της μελέτης εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή, όταν το ένα τρίτο όσων είχαν καλές οικογενειακές σχέσεις φθάνουν στα 90 τους χρόνια».
«Το να έχει κάποιος μια αγαπημένη οικογένεια είναι πολύ σημαντικό, και ποτέ δεν είναι αργά για να βάλει κάποιος την αγάπη στη ζωή του», συνεχίζει.
Από την άλλη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queens στο Μπέλφαστ, ανακάλυψαν ότι ένα σκυλάκι ως κατοικίδιο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μας βοηθήσει να αρρωσταίνουμε σπανιότερα, αλλά και να αναρρώνουμε γρηγορότερα. Επιπλέον, αν βγάζουμε το σκύλο βόλτα κάνουμε ένα επιπλέον καλό στην υγεία μας καθώς ασκούμαστε.

Επιμέλεια: Μάνος ΣιγανόςΤΑ ΝΕΑonline ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ+ΖΩΗ - Κατοικίδια, γάμος και φίλοι χαρίζουν χρόνια στη ζωή