Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Αρχίζει την Παρασκευή το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


«Ζουμ» στον άνθρωπο, στη μοναδικότητα, τη μοναξιά και την πολυπλοκότητά του όπως αυτή διαμορφώνεται και επαναπροσδιορίζεται υπό τις νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες ανά τον κόσμο κάνουν οι 149 ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή την 53η του διοργάνωση.

Ιστορίες, εκατοντάδες ιστορίες ζωής, εθνών, ερώτων, οικονομικής κρίσης, θανάτου, αλλά κυρίως ιστορίες ανθρώπων διηγούνται σε εκατομμύρια μέτρα σελιλόιντ οι ταινίες του Φεστιβάλ.

Το «στίγμα» δίνουν οι ταινίες έναρξης και λήξης: «Holy Motors» του Γάλλου Λεό Καράξ (η σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού) και η ταινία του Κορεάτη Χονγκ Σάνγκ Σού «Στη χώρα των άλλων» (εδώ, η Ιζαμπέλ Ιπερ υποδύεται τρείς γυναίκες με το ίδιο όνομα), που θα προβληθούν το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής, 2 Νοεμβρίο,υ και του επόμενου Σαββάτου, 10 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ και της φετινής «σοδιάς» του έγινε στη Θεσσαλονίκη χωρίς την παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Εϊπίδη που απουσίασε λόγω ασθένειας.

Στο πάνελ των παρουσιαστών βρέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ, ο οποίος αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα της διοργάνωσης, την αδυναμία για οικονομική αυτοδυναμία του φεστιβάλ, τη μη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου αλλά και στο ότι δεν επιτεύχθηκε ακόμη ο στόχος να μεταφερθούν όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν φέτος 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας (μεταξύ των οποίων δυο ελληνικές).

Τα βραβεία που θα δοθούν θα είναι μόνο «ηθικά» καθώς από φέτος καταργούνται εντελώς τα χρηματικά έπαθλα. 

Πηγή: ΑΜΠΕ


Nooz.gr : Αρχίζει την Παρασκευή το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης