Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Η αποστολή Curiosity της NASA σε είκοσι εικόνες


Το Curiosity έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου (Καλλιτεχνική απεικόνιση: NASA/JPL-Caltech)

Κρατήρας Γκέιλ, Άρης
Έχουν περάσει ακριβώς δύο μήνες από την ημέρα που η NASA έλαβε το σήμα ότι το ρομπότ Curiosity προσεδαφίστηκε με επιτυχία μέσα στον κρατήρα Γκέιλ του Άρη.

Το εξάτροχο, πυρηνοκίνητο εργαστήριο είναι το μεγαλύτερο και ακριβότερο ρομπότ που έχει εκτοξευτεί ποτέ -το κόστος της αποστολής έχει φτάσει τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ήταν ένα υψηλό τίμημα, το οποίο όμως η NASA ήταν διατεθειμένη να πληρώσει για να μάθει αν ο γειτονικός πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή.

07/10/2012(Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech)

Τρισδιάστατο μοντέλο του κρατήρα Γκέιλ, μέσα στον οποίο προσεδαφίστηκε το Curiosity. Στο κέντρο του κρατήρα ορθώνεται το Όρος Σαρπ, τελικός προορισμός του ρομπότ. Στους πρόποδες του βουνού το Curiosity θα αναζητήσει πετρώματα που σχηματίστηκαν παρουσία νερού.

07/10/2012(Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech)

Το αριστερό μάτι της στερεοσκοπικής κάμερας που φέρει το Curiosity στην άκρη του μηχανικού βραχίονά του. Δεξιά από τον φακό διακρίνεται ένα περιστρεφόμενο βουρτσάκι για την απομάκρυνση σκόνης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε με μια δεύτερη κάμερα που υπάρχει στον κεντρικό ιστό του ρομπότ και μοιάζει με κεφάλι του.
07/10/2012(Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech)

Το Curiosity πραγματοποίησε για πρώτη φορά αναλύσεις με τον αρθρωτό του βραχίονα στις 22 Σεπτεμβρίου. Διακρίνεται εδώ να αγγίζει έναν βράχο με το φασματόμετρο σωματιδίων άλφα και ακτίνων Χ.
07/10/2012(Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech)

Το όργανο APXS (φασματόμετρο σωματιδίων άλφα και ακτίνων-Χ) που βρίσκεται στο άκρο του αρθρωτού βραχίονα του Curiosity. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το sol 32, δηλαδή την 32η αρειανή μέρα μετά την άφιξη της αποστολής. Τα χρώματα έχουν τροποποιηθεί για να μοιάζουν όπως θα φαίνονταν στις γήινες συνθήκες φωτισμού.
in.gr - Η αποστολή Curiosity της NASA σε είκοσι εικόνες - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία