Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Σέριφος... αρχαιολογικός χώρος η χώρα του νησιού

ΣΕΡΙΦΟΣ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Στην τελευταία του συνεδρίαση, το ΚΑΣ, είδε με καλό μάτι την πρόταση κήρυξης ως αρχαιολογικό χώρο της Χώρας της Σερίφου. Το νησί, όπου σύμφωνα με την μυθολογία, έζησε ο Περσέας και από το οποίο ξεκίνησε την για να βρει τη Γοργόνα Μέδουσα, κρύβει πολλούς θησαυρούς, αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα. Τα αρχαία αντικείμενα στην περιοχή ήταν η αιτία που τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου της, στον οποίο θα ενταχθεί ο μεσαιωνικός οικισμός, το Κάστρο και οι μεταβυζαντινοί ναοί. Πρόκειται για έναν αρκετά εκτεταμένο  χώρο, στον οποίο δεν υπάρχουν κτίσματα και έχουν βρεθεί ψηφιδωτά δάπεδα, καθώς και ο ναός της Παναγίας (Γενέσιον της Θεοτόκου). Από τον νέο αρχαιολογικό χώρο θα εξαιρεθεί η συνοικία Λάκκα, λόγω απουσίας ευρημάτων.

Το νησί, γνωστό στην αρχαιότητα και ως «Σιδηρά Νήσος» λόγω των μεταλλείων της, κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ σε διάσπαρτα σημεία έχουν βρεθεί αρχαιότητες που χρονολογούνται από την πρωτοκυκλαδική περίοδο ως τα βυζαντινά χρόνια. Είναι επίσης γνωστό ότι κατά τη ρωμαϊκή περίοδο υπήρξε τόπος εξορίας.

Σύμφωνα με τις πηγές, από τους ιστορικούς χρόνους υπήρχε οικισμός στην κορυφή του λόφου της Χώρας, που εξελίχτηκε στη μεσαιωνική και αργότερα στη σύγχρονη πόλη. «Τα περισσότερα ευρήματα είναι αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και ψηφιδωτά, που ανήκουν στους κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους και τα οποία βρίσκονται είτε εντοιχισμένα σε τοιχοδομίες είτε και μέσα σε σπίτια» λέει αρχαιολόγος που γνωρίζει την περιοχή.

Τα περισσότερα έχουν εντοπιστεί εκτός ανασκαφών και οι λίγες σωστικές ανασκαφές που έχουν γίνει έφεραν στο φως κυρίως ψηφιδωτά δάπεδα, τμήματα δρόμου και φρέατος που χρονολογούνται στα υστεροελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Η ενδεχόμενη ανακήρυξη της χώρας της Σερίφου ως αρχαιολογικός χώρος είναι ευκαιρία να αποκατασταθούν νεότερα κτίρια, όπως η Οικία Γεωργίου Λευιτικού (ο οποίος υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας) και το Δημαρχείο, τα μόνα κτίσματα που ξεφεύγουν από την αρχιτεκτονική παράδοση των Κυκλάδων, καθώς εμφανίζουν νεοκλασικά στοιχεία.

http://www.touristorama.com/serifos_arxaiologikos_xoros-02640