Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Ντούμας: η αντικατάσταση του στεγάστρου μας έδωσε τη δυνατότητα να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα


Ο Διευθυντής της Ανασκαφής Ακρωτηρίου καθηγητής κ. Ντούμας εξηγεί στους δημοσιογράφους το περιεχόμενο μιας από τις τοιχογραφίες που έχουν αποκατασταθεί και βρίσκονται αποθηκευμένες στα εργαστήρια της ανασκαφής
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της πολυμελούς ομάδας των δημοσιογράφων, που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Θήρας, ο Διευθυντής της Ανασκαφής Ακρωτηρίου, καθηγητής Χρίστος Ντούμας, το Σάββατο 20/10/12 πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο “Το κοσμοπολίτικο λιμάνι της εποχής του χαλκού στη Σαντορίνη”.
Η ομιλία προκάλεσε τα ενθουσιώδη σχόλια των δημοσιογράφων, οι οποίοι στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο χώρο της ανασκαφής, ενώ είχαν επίσης και τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν τα εργαστήρια συντήρησης των τοιχογραφιών και να θαυμάσουν από κοντά όσες από αυτές έχουν ήδη αποκατασταθεί, αλλά βρίσκονται αποθηκευμένες, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να εκτεθούν.
Ο κ. Ντούμας αναφερόμενος στο νέο στέγαστρο της ανασκαφής είπε μεταξύ άλλων:
“(…) πέρα από την προστασία των μνημείων, η αντικατάσταση του στεγάστρου μας έδωσε την ευκαιρία αλλά και τη δυνατότητα να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που επί δεκαετίες ταλάνιζαν τόσο την επιστημονική ομάδα και το φυλακτικό προσωπικό της ανασκαφής όσο και τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και τους ξεναγούς.
Ιδού μερικά παραδείγματα:
Η πιλοτική εφαρμογή της αρχικής ιδέας μας προικοδότησε με τον μικρό αυτό αμφιθεατρικό χώρο, παρέχοντάς μας την δυνατότητα να οργανώνουμε μικρές σεμιναριακές συναντήσεις σαν τη σημερινή.
Στις υποδομές που κληρονομήσαμε από τον Μαρινάτο, όπως τα εργαστήρια συντήρησης και φύλαξης τοιχογραφιών και κεραμικών ευρημάτων, μέχρι την αντικατάσταση του στεγάστρου είχαν προστεθεί τα εργαστήρια συντήρησης μετάλλινων και λίθινων αντικειμένων, επεξεργασίας και μελέτης καταλοίπων χλωρίδας και πανίδας, καθώς και ένα μικρό κυλικείο για τους επισκέπτες.
Οι υποδομές μας βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο με την ένταξη στο έργο αντικατάστασης του στεγάστρου την κατασκευή αποθήκης για την ασφαλή φύλαξη/ταξινόμηση των συντηρούμενων τοιχογραφιών και επιστημονικής βιβλιοθήκης για τους μελετητές, σύγχρονο εκδοτήριο εισιτηρίων για την εξυπηρέτηση των φυλάκων, φυλάκεια και θάλαμος ηλεκτρονικού ελέγχου του αρχαιολογικού χώρου, συγκρότημα τουαλετών με εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.
Στις υπαίθριες αμφιθεατρικές διαμορφώσεις οι ξεναγοί μπορούν να προετοιμάζουν τις ομάδες τους πριν από την είσοδο στον στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ στις διαδρομές μπορούν να κινούνται ακόμη και άτομα με αναπηρικά καροτσάκια, στο ιατρείο δε μπορούν να παρασχεθούν αξιοπρεπείς πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειάζονται.
Στο άνυδρο νησί της Σαντορίνης οι μεγάλες ποσότητες νερού που χρειάζονται για την λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και των εργαστηρίων του σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να καλυφθούν από τα όμβρια ύδατα που διοχετεύονται σε ειδικές δεξαμενές από την επιφάνεια του στεγάστρου που λειτουργεί και ως ομβροσυλλέκτης εξασφαλίζοντας χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.
Πρόσφατα, με την ευκαιρία της αυγουστιάτικης πανσελήνου, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων οργάνωσε στους υπαίθριους χώρους συναυλία της Σαντορινιάς αοιδού Μαρίζας Κωχ. Με τις υποδομές που υπάρχουν παρόμοιες εκδηλώσεις μπορούν να οργανώνονται επιλεκτικά ακόμη και στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου τροποποιώντας τον φωτισμό που τώρα υπάρχει μόνο για λόγους ασφαλείας.”
Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ντούμα εδώ: kosmopolitiko_limani


Ντούμας: η αντικατάσταση του στεγάστρου μας έδωσε τη δυνατότητα να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα
http://atlantis-santorini.net