Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για το ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.
Η ΕΕ επαινείται για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων, την παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ το έργο συμφιλίωσης μεταφέρεται πλέον στη Βαλκανική χερσόνησο.
Η απονομή του βραβείου σε αυτή τη συγκυρία, την ώρα που η οικονομική κρίση απειλεί να υποσκάψει τα θεμέλια της ΕΕ, έχει ιδιαίτερο συμβολικό βάρος. Η επιτροπή ότι η ΕΕ διανύει σήμερα σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες και κοινωνικές αναταραχές, ωστόσο την καλεί να συνεχίσει τον σταθεροποιητικό της ρόλο και τον αγώνα της για ειρήνη, συμφιλίωση, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.
Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολ., θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου 2012.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης