Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου για τον φετινό τρύγο στη Σαντορίνη


Περίεργη αλλά και ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζεται η φετινή σοδειά σταφυλιών συνολικά ανά την Ελλάδα από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, με πιο ευνοημένη τη ζώνη της Μαντινείας και την ποικιλία του Μοσχοφίλερου.
Εν αναμονή των κρασιών της νέας σοδειάς λοιπόν, το δελτίο τρύγου για τη Σαντορίνη ειδικά αναφέρει:
Το σχήμα του καλαθιού, που διαμορφώνονται τα κλήματα στην περιοχή της Σαντορίνης, προστάτεψε αποτελεσματικά τα σταφύλια από τους θυελλώδεις ανοιξιάτικους Β – ΒΔ – Δ ανέμους που κυριολεκτικά σάρωσαν το νησί στα τέλη του Β΄10ήμερου του Απριλίου. Η σχεδόν ολοσχερής καταστροφή των νεαρών βλαστών που καταγράφηκε αμέσως μετά φαίνεται ότι μείωσε την συνολική παραγωγή σε σταφύλι του έτους τουλάχιστον κατά 50%. Η ανάκαμψη στη βλάστηση που ακολούθησε ήταν απόρροια των υψηλών βροχοπτώσεων του χειμώνα (450 mm περίπου) αλλά και του αίθριου και ζεστού καιρού που παρατηρήθηκε το αμέσως μετά την κακοκαιρία επόμενο 15νθήμερο.
Στην διάρκεια της ανάπτυξης της ράγας και της ωρίμανσης – Μάιο έως και Ιούλιο – οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν ξηροθερμικές με διαρκείς και δυνατούς Β-ΒΔ ανέμους. Το φαινόμενο της “δρόσου” το οποίο δρα ευεργετικά στο “φούσκωμα” του καρπού δεν παρατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με ελάχιστες εξαιρέσεις στα τέλη του Ιουλίου και στα τέλη του Αυγούστου.
Ποσοτικά το λευκό σταφύλι στο νησί πλησίασε σε σύνολο τους 2.900 tn περίπου ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις – πριν την καταστροφή του Απριλίου – αναφερόντουσαν σε 5.000 – 5.500 tn. Ποιοτικά ο καρπός ήταν μέτριος με καλή και ομοιόμορφη ανάπτυξη αλλά και με πολλές προσβολές σε ωίδιο. 
Οι τιμές των σταφυλιών παρέμειναν στα επίπεδα των τελευταίων ετών – περίπου 1 € το κιλό με κάποια ανοδική τάση.
Τα φετινά κρασιά είναι αρωματικά. Αρχικά διακρίνουμε τη μπανάνα και στη συνέχεια έντονα τα αρώματα φρούτων, όπως αχλάδι. Τα αρώματα των εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι και ώριμων φρούτων, όπως ροδάκινου και βερίκοκου δεν λείπουν τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα.
Τα κρασιά του 2012 θα έχουν σχετικά υψηλό αλκοολικό βαθμό. Είναι γεμάτα νεύρο και μεταλλικότητα. Οι οξύτητες των κρασιών κυμαίνονται, ανάλογα πάντα με το βαθμό ωριμότητας τους, από 5,7- 6,2 gr/lt εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ και με pH γύρω στα 3,1-3,3. Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο. Όσο για τη δυνατότητα παλαίωσής τους είναι ακόμα νωρίς να πούμε, αν και γνωρίζουμε από εμπειρία ότι η Σαντορίνη έχει τουλάχιστον 4 χρόνια παλαίωσης.
Αναλυτικά το φετινό δελτίο τρύγου για όλες τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας είναι διαθέσιμο εδώ.

http://atlantis-santorini.net/o_syndesmos_ellinikou_oinou_gia_ton_fetino_trygo_sti_santorini/
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου για τον φετινό τρύγο στη Σαντορίνη