Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Στα όρια η δυνατότητα του λιμανιού της Σαντορίνης για κρουαζιερόπλοιαΤα προβλήματα του λιμανιού της Σαντορίνης τέθηκαν επί τάπητος με πρωτοβουλία της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) σε ευρεία σύσκεψη στην Σαντορίνη με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και όλους τους άλλους τοπικούς φορείς που έχουν σχέση με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων. 
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται εντός του 2012, στο νησί που δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις από κάθε άλλο, και που ωστόσο έχει και τα σημαντικότερα λιμενικά προβλήματα, Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ενημέρωσαν σχετικά με τις μελέτες και τα προγράμματα εκτελέσεως έργων για την αναγκαία αναβάθμιση σε όλον τον μηχανισμό.

Όπως τονίστηκε επιτακτική είναι η ανάγκη κατασκευής δεύτερης, σύγχρονης και με μεγάλη μεταφορική ικανότητα μονάδος τελεφερίκ, καθώς και η αξιοποίηση των υπαρχόντων ναυδέτων που μπορούν να εξυπηρετήσουν την πρόσδεση αριθμού πλοίων.

Οι βελτιώσεις,  όπως έχει επισημανθεί από την πλευρά της ΕΕΚΦΝ, είναι απαραίτητες καθώς έχουν σχέση και με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security.

Παράλληλα τέθηκε και το θέμα του προσδιορισμού του αριθμού των κρουαζιεροπλοίων, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετηθούν στην Σαντορίνη, βάση του όγκου, της μεταφορικής δυνατότητας κτλ.

Πρόκεται για berth allocation, που  αφορά όλους τους λιμένες της επικράτειας και ιδιαίτερα του νησιωτικού χώρου, κάτι το οποίο η ΕΕΚΦΝ έχει εντάξει στα ως πρώτο στις προτεραιότητές της, παράλληλα με επαφές με τις τοπικές Αρχές των λιμένων που, ναι μεν δεν έχουν σήμερα μεγάλη δραστηριότητα, αλλά έχουν τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης,


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης έλαβε χώρα στην Σαντορίνη:

i. Πανευρωπαϊκό Συνέδριο υπό την αιγίδα της ΕΕΚΦΝ που είχε θέματα σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους λιμένες.

ii. Συνέδριο για τον θαλάσσιο τουρισμό, στο οποίο παρουσιάσθησαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τις υποδομές πάσης φύσεως που έχουν σχέση με τον κλάδο αυτό της τουριστικής ναυτιλίας, τα προγράμματα δράσης των αρμοδίων φορέων με στόχο την αναβάθμιση των λιμένων και άλλων υποδομών, προκειμένου για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων, με γνώμονα τις προδιαγραφόμενες προοπτικές για ορισμένους λιμένες να καταστούν αφετήριοι, μετά την απελευθέρωση του cabotage. 


Στα όρια η δυνατότητα του λιμανιού της Σαντορίνης για κρουαζιερόπλοια