Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΟΣΟΕ: Ο Τρύγος σε όλη την Ελλάδα το 2012. Καλή συγκομιδή για τον ελληνικό αμπελώνα αλλά με κακούς οιωνούς στην αγορά


Στην δημοσιότητα έδωσε η ΚΕΟΣΟΕ τις εκτιμήσεις της για τον τρύγο το 2012. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η συγκομιδή για τον ελληνικό αμπελώνα εξελίχθηκε καλά. Ωστόσο εκφράζει την απαισιοδοξία της για την πορεία της αγοράς. «Η ανθοφορία και ωρίμαση των σταφυλιών κατά τους κρίσιμους μήνες εξελίχθηκε ομαλά φέτος , αν και επιτυχάνθηκε από τους τελευταίους καύσωνες (είχε προηγηθεί όμως επιβράδυνση της ωρίμασης λόγω βροχοπτώσεων στο τέλος της Άνοιξης). Σε ορισμένες περιοχές ο τρύγος ήταν πρώιμος κατά μια εβδομάδα από την κανονική του έναρξη, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες εξελίχθηκαν ομαλά και κυρίως με απου-σία πολλών βροχοπτώσεων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο», αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.


Και προσθέτει: «Ο τρυγητός ολοκληρώθηκε στα νησιά του Αιγαίου, το Ιόνιο, την Κρήτη την ηπειρωτική Ελλάδα και έχει ξεκινήσει για τις βασικές ποικιλίες στη Μακεδονία.

Από άποψη όγκου παραγωγής, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι επανερχόμαστε σχεδόν στα κανονικά επίπεδα, με τις περιοχές που είχαν πληγεί από τον περονό-σπορο πέρσι να παρουσιάζουν μια «ελαφριά κόπωση» ως προς τον όγκο, όγκος που δια-φαίνεται να μειώνεται περαιτέρω εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα που επικράτησε τον Αύγουστο, αλλά και το Σεπτέμβριο, μειώνοντας την πρόβλεψη της φετινής παραγωγής οίνου στα 3.250.000 HL.


Ασθένειες δεν παρατηρήθηκαν φέτος, αφού οι αμπελουργοί μετά το περσινό «στραπάτσο» αύξησαν τις φροντίδες τους και μόνο ένα περιστατικό ασθένειας με ωίδιο αναφέρθηκε στην περιοχή της Κεφαλονιάς το οποίο αντιμετωπίζεται.

Όσον αφορά τις ποικιλίες διπλής και τριπλής χρήσης, είναι σημαντικό ν’ αναφερθούν οι έντονες βροχοπτώσεις στο Νομό Κορινθίας, οι οποίες σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και την εφαρμογή ορμονών (γιββερελλίνες) στα σταφύλια που προορίζονταν για εξαγωγή νωπών, παρουσίασαν εικόνα μερικής σήψης που προκά-λεσαν μύκητες ή βακτήρια. Η εικόνα αυτή αποτρέπει την κατανάλωση σταφυλιών αυτών (σουλτανίνας) ως νωπών στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, με συνέπεια να οδηγούνται στην αγορά χυμού σταφυλής, κυρίως δια μέσου εξαγωγών στην Ιταλία με προφανή στόχο να γυρίσουν στην Ελλάδα ως Οίνος».

Σαντορίνη

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν από τους πιο πρώιμους. Άρχισε στις 7 Αυγούστου για το Αθήρι και το Ασύρτικο, στις 16 Αυγούστου για το Αηδάνι, στις 8 Αυγούστου για το Μαυροτράγανο ενώ στις 24 Αυγούστου για τη Μαντηλαριά ,με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Η απόδοση των αμπελιών κατά μέσο όρο ήταν στα επίπεδα, των τελευταίων τριών ετών, σχετικά ικανοποιητική για τους παραγωγούς, περίπου στα 250 - 300 kg / στρέμμα. Η συνολική φετινή ποσότητα των σταφυλιών στο νησί ήταν περίπου 3.200 tn εκ των οποίων η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ παρέλαβε το 60% της συνολικής παραγωγής των σταφυλιών της Σαντορίνης σε σύνολο 10 οινοποιείων που δραστηριοποιούνται στο νησί.
Φέτος ο αμπελώνας έδωσε έναν εξαίρετο και υγιή καρπό, αφού οι βροχές του χειμώνα ήταν αρκετές, με αποτέλεσμα να δυναμώσουν τα αμπέλια και οι παρα-γωγοί να αναμένουν σοδειά ρεκόρ, τη μεγαλύτερη των δύο τελευταίων δεκαετιών. Όμως στις 18 Απριλίου 2012 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, έπνεαν σφοδρότατοι βόρειοι άνεμοι ισχύος 10 - 11 Beaufort σε ολόκληρη την επιφάνειά του νησιού. Ο αμπελώνας σε γενικό επίπεδο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο ανά-πτυξης και έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών (βλαστοί 10-30 εκ. πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών). Οι ισχυροί άνεμοι πέραν της κατά στροφής των βλαστών (σπάσιμο) προκάλεσαν αμμοβολή με σκόνη και ελαφρό-πετρα η οποία επέτεινε τις ζημιές. Είναι γεγονός ότι τη μικρότερη ζημιά υπέστησαν οι αμπελώνες που ήταν κλαδεμένοι σε σχήμα κουλούρας.
Το καλοκαίρι δεν εκδηλώθηκαν καύσωνες όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν όμως ζεστό και τα ευεργετικά μελτέμια που φυσούσαν καθημερινά, βοήθησαν στην ομαλή πορεία ωρίμασης των σταφυλιών, με πολύ καλή θρέψη, ώστε να παραμείνουν γεμάτα ζωηρότητα και υγεία μέχρι την εποχή της συγκομιδής. Οι μούστοι στο στάδιο της αποζύμωσης, έδειχναν ότι και φέτος η οινική παραγωγή θα είναι εξαίρετη . Η φετινή Σαντορίνη είναι αρωματική με αρώματα κυρίως λουλουδιών, εσπεριδοειδών, ώριμων φρούτων, όπως ροδάκινου, αχλαδιού, και γεμάτες νεύρο και μεταλλικότητα που χαρακτηρίζει όπως πάντα το κρασί του νησιού. Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο. Οι οξύτητες των φετινών κρασιών ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 5,8 – 6,8 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2.


Διαβάστε περισσότερα:ΚΕΟΣΟΕ: Ο Τρύγος σε όλη την Ελλάδα το 2012. Καλή συγκομιδή για τον ελληνικό αμπελώνα αλλά με κακούς οιωνούς στην αγορά