Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πέφτει η αυλαία για την 1η Μπιενάλε Τέχνης


Η Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης ολοκληρώνει αύριο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 τον 1ο της εκθεσιακό κύκλο και σας καλεί στην γιορτή απονομής του 1ου, 2ου και 3ου Βραβείου της, στην Εστία Πύργου Καλλίστης, ώρα 20:00, στον Πύργο.
Σύμφωνα με τον απολογισμό που κάνει η ίδια η οργανωτική επιτροπή της Μπιενάλε:
“Όταν άρχισε η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, κανείς από εμάς δεν περίμενε ότι θα δημιουργούσαμε μια από τις μεγαλύτερες Μπιενάλε του κόσμου. Aυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους γιατί το χρωστάμε στην συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών που εμπιστεύτηκαν το όραμά μας! Με την ποιότητα των έργων τους αλλά και την υψηλή ποιότητα των εκθέσεων που δημιούργησε η ομάδα των επιμελητών μας, με την υποστήριξη των φίλων μας και των υποστηρικτών μας που εμπιστεύτηκαν αυτό το όραμα, η Μπιενάλε της Σαντορίνης κατάφερε να μπεί στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη και αυτό είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα και απολύτως προσοδοφόρο σε πολλά επίπεδα.
Σ’ αυτό το πρώτο εγχείρημα είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με ανθρώπους της τέχνης (καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, καθηγητές καλών τεχνών) οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές θέσεις και απόψεις για την φιλοσοφία της και για τον σημαντικότατο ρόλο της στις σημερινές κοινωνίες. Η συμβολή και η συνδρομή των εξαίρετων φίλων: Χριστόφορο Ασιμή, ζωγράφο και πρόεδρο της Κριτικής επιτροπής και του κ. Γιώργου Λιζάρδου, φωτογράφο και μέλος της Κριτικής επιτροπής σε αυτή την διαδικασία ήταν άκρως σημαντική!
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες κυρίως οικονομικές, γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο σε πολλά σημεία της διοργάνωσης. Με την επιμονή όμως όλης της ομάδας -ο καθένας από την δική του θέση και ρόλο- καταφέραμε να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον για αυτήν την παγκόσμια καλλιτεχνική συνάντηση ζωντανό.
Είναι πολλά τα δεδομένα αυτής της Μπιενάλε που μας δίνουν τη δύναμη να την συνεχίσουμε και δύο είναι ίσως τα πιο σημαντικά, το γεγονός ότι δημιουργήσαμε θεματικές εκθέσεις υψηλής εικαστικής ποιότητας και δεύτερον ότι οι εκθέσεις αγκαλιάστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά της Σαντορίνης και αυτό είναι ουσιαστική ελπίδα για το μέλλον.
Η εμπειρία που αποκομίσαμε είναι πολύτιμη και μας δίνει όλη την απαραίτητη ενέργεια να προχωρήσουμε στην διοργάνωση παράλληλων εκθέσεων για το 2013 αλλά και στη διοργάνωση της 2ης Μπιενάλε για το 2014.
Έτσι, την επόμενη χρονιά από 10 Ιανουαρίου 2013 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2013 η έκθεση αφισών με τίτλο Σχεδίασε μια ευχή για την Ελλάδα! που πραγματοποιείται με τη βοήθεια πολλών καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου και υποστηρίζεται από αρκετές Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό θα ταξιδέψει την Σαντορίνη και μαζί της την Ελλάδα σε 25 μεγάλες πόλεις στον κόσμο για το διάστημα 10 Ιανουαρίου 2013 – 10 Μαρτίου 2013 (ταυτόχρονες εκθέσεις: Τόκυο, Σεούλ, Βομβάη, Καλκούτα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάο Πάολο, Μπουένος Άϊρες, Σανγκάη, Πεκίνο, Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Τορόντο, Μόντρεαλ, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα, Παρίσι, Μιλάνο, Ρώμη, Μαδρίτη, Τέλ Αβίβ, Αθήνα και Θεσσαλονίκη)  και από τις 20 Απριλίου 2013 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 στην Σαντορίνη. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα: http://www.santorinibiennale.gr/design-a-wish-for-greece
Πέρα όμως από το παράλληλο πρόγραμμά της, η Μπιενάλε της Σαντορίνης με την συμπαράσταση πολλών ξένων και ελλήνων καλλιτεχνών, βάζει τα θεμέλια για την δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσής της στον Πύργο, αφού πολλοί από αυτούς ήδη έχουν δωρίσει τα έργα τους γι’ αυτό τον σκοπό! Σκοπός της έκθεσης είναι να λειτουργεί προς όφελος των κατοίκων της Σαντορίνης και κυρίως προς όφελος των νέων της προσφέροντάς τους δυνατότητες ενασχόλησης με τις εικαστικές τέχνες όλο το χρόνο.
Με την ευχή η τέχνη και η εσωτερική διαδικασία που απλόχερα μας προσφέρει να γίνει άρμα ικανό για ένα καλύτερο μέλλον, σας προσκαλούμε όλους σε μια ανοικτή Γιορτή Λήξης που θα πραγματοποιηθεί παρουσία πολλών καλλιτεχνών το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, με οικοδεσπότη την Εστία Πύργου Καλλίστης, ώρα 20:00″


Πέφτει η αυλαία για την 1η Μπιενάλε Τέχνης